Американския президент Доланд Тръмп е щедър на предизборни обещания.

Той заяви, че ще изпрати жена-астронавт на Луната, а Щатите ще са първата нация, която ще издигне флага си на Марс.

Администрацията на президента възобнови лунната програма на страната под името Артемис (Артемида) през 2019 г.

Един от акцентите в нея е завръщане на постоянното присъствие на хора на Луната, което е част от целта да се изпратят управляеми мисии на Марс.

В рамките на новата лунна програма НАСА работи върху създаването на окололунна станция Gateway, от която хората да летят до Луната и обратно.

Програмата ще бъде реализирана както във взаимодействие с търговските партньори на страната, така и чрез международно взаимодействие.

От щатската космическа агенция планират човек отново да стъпи на Луната през 2024 г. като част от третия етап от лунната програма, наречен Артемис 3.

Последният гражданин на СССР, който беше изоставен в КосмосаКогато Съветският съюз се разпада на 15 отделни държави през 1991 г., Сергей Крикальов е информиран, че не може да се прибере у дома, защото страната, която му е обещала да го прибере, вече не съществува

Аполо 11 е първият пилотиран космически кораб от програмата Аполо на НАСА, чийто екипаж достига и каца на Луната. Корабът излита на 16 юли 1969 г. от космическия център Кейп Кенеди Флорида с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин.

На 20 юли 1969 г. спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната. Нийл Армстронг е първият човек в историята, стъпил на спътника на Земята

Доналд Тръмп официално прие номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент снощи. Той заяви, че изборите на 3 ноември са най-важните в историята на САЩ.

"Тези избори ще решат дали ще спасим американската мечка или ще позволим един социалистически дневен ред да разруши скъпата ни демокрация", заяви Тръмп.