Изкуственият интелект вече навлиза и в минната индустрия, опитвайки се да разреши някои от най-тежките ѝ проблеми, пише Bloomberg.

В малко градче край езерото Балхаш в Казахстан една от местните златодобивни компании използва технология, базирана на AI, която е предупреждава за потенциално претоварване на мощностите за преработка на желязна руда в нейните мини.

По този начин се избягват аварии още преди да са създадени предпоставки за тях.

Компанията JSC AK Altynalmas си партнира с британския стартъп Intellisense.io, който разработва софтуерна система, предназначена за откриване на проблеми в процеса на рудодобива.

Тя събира информация от множество сензори, разположени в самата мина, след което анализира потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат на всеки етап от производството.

"Индустрията постепенно започва да разбира преимуществата, които тези системи могат да ѝ осигурят. Все повече минни компании започват да се доверяват на решенията, базирани на изкуствения интелект", казва изпълнителният директор на базираната в Кеймбридж софтуерна компания Сам Боуз.

Въпреки че добивният сектор приема иновациите по-бавно, в сравнение с други отрасли, предизвикателствата, пред които е изправен, го принуждават да навасква бързо. Желязната руда, добивана на много места по света, е с намаляващо съдържание на полезни метали, като медта и златото.

Стартъпите, като Intellisense.io, насърчават компаниите да се възползват максимално от вече съществуващите находища, вместо да инвестират огромни средства в разработката на нови.

Задава ли се глобален диамантен дефицит? От над 15 години диамантената индустрия предупреждава, че светът може да се окаже в недостиг на скъпоценни камъни

Изкуственият интелект може да бъде пригоден за работа и в други процеси, свързани с добив на суровини, като сондажите или изпомпването на подземни води. Освен това той може да тества предварително зададени сценарии, елиминирайки нуждата от скъпоструващи и рискови операции.

През юли тази година Intellisense.io сключи договор за партньорство с най-големия химически гигант в Европа и света BASF. Британската компания ще разработи AI-модел, който да обхване всички производствени процеси в дадена мина - от събирането и обработката на суровината до складирането на запасите.

Освен това софтуерът ще позволи на служителите да извършват голяма част от операциите дистанционно, без да се налага да влизат на опасни места под земята.

Друга британска компания - Conundrum, работи по проекти за добив на злато и въглища съответно в Русия и Австралия. Изкуственият интелект, разработен от компанията, позволява на инженерите да преместят фокуса си от рутинните ежедневни задачи към стратегическата оптимизация.

"Мините много скоро ще заприличат на обикновени офиси, защото просто няма да има нужда да се влиза под земята толкова често. Всички машини ще могат да се управляват дистанционно или да бъдат изцяло автоматизирани. Вероятно това ще стане много бързо, до две-три години", казва изпълнителният директор на Conundrum Константин Кисельов.