McDonald's ще тества чаши за многократна употреба във Великобритания през следващата година, като целта е да се противопостави на отрицателния ефект върху околната среда от чашите за еднократна употреба и да привлече клиентите, които са все по-загрижени от разточителната им употреба.

След като клиентите приключат със своето кафе или чай, те връщат чашата си в ресторанта на McDonald's или в обозначени за това места. След това чашите се мият и се подготвят за използване от следващия клиент.

Има обаче и уловка. Клиентите ще трябва да плащат и малък депозит, който все още не е определен, за чашата.

Те ще си получават парите, когато върнат чашата. Програмата не е задължителна: Ресторантите, участващи в пилотната програма, ще продължат да предлагат напитки и в чаши за еднократна употреба, информира CNN Money.

Традиционните чаши за кафе за еднократна употреба се рециклират трудно, защото се произвеждат от хартия и от пластмаса. Двата материала трябва да бъдат рециклирани отделно, но е трудно тънкият слой пластмаса да бъде отделян от хартията.

Поради това повечето заводи за рециклиране не приемат чашите и те се озовават на сметищата или се превръщат в боклук.

8 факта за фаст фууд заведенията, споделени от служители Искате ли шейк, който съдържа двудневната доза захар?

Това е лошо за планетата и за имиджа на големите компании, които искат да изпратят послание на клиентите, че са загрижени за околната среда.

Корпорациите напоследък засилиха проучванията за създаването на по-добра чаша, за да могат да намалят вредното си влияние върху природата и да имат резервен вариант, в случай че използването на чашите за еднократна употреба бъде забранено.

Миналата година Европейският парламент прие закон, с който се забранява използването на някои пластмасови артикули, в това число сламки и прибори за хранене.

През 2018 г. McDonald's се ангажира да създаде по-природосъобразна чаша като част от предизвикателството NextGen Cup. Във Великобритания McDonald's започна да изпраща рециклирани чаши на специални заводи, които отделят материалите.

Миналата година около 30 заведения на McDonald's в Германия започнаха да използват депозитна система и да предлагат чаши за многократна употреба.