Един от най-евтините сандвичи Big Mac може да се купи във Великобритания, пише Business Insider.

Общо 700 от ресторантите на веригата в Обединеното кралство бяха отворени повторно вчера, като част от тях обявиха, че ще участват в инициатива „Хапни навън, за да помогнеш“ за отстъпки от 50%.

Това ще рече, че ресторантите, които се включат в инициативата, ще предлагат Big Mac сандвич на цена от 1.69 паунда, или 2.15 долара, което пък, по фиксинга на деня на Българска народна банка, прави около 3.67 лв., което е по-евтино от заведенията на веригата у нас.

Цената на сандвичите е дори по-ниска от тази в Мексико, сравнява изданието, като посочва, че там се предлага срещу 2.24 долара.

Всъщност, индексът Big Mac, сравняващ стойността на един сандвич в различните държави по света и по този начин оценяващ дали една валута е подценена или надценена, показва, че цената му във Великобритания е една от най-ниските в света.

По-евтино можем да хапнем подобен сандвич в Украйна, Русия, Турция и ЮАР.

За сравнение, най-скъпо е в САЩ, където той се предлага за 5.71 долара, или 9.76 лв.

Средната цена на един Big Mac в еврозоната е 4.21 евро, или 4.82 долара, т.е. около 8.23 лв.

Инициативата, предприета във Великобритания, има за цел да подпомогне сектора за бързо хранене и ресторантьорство, който беше сериозно ударен от пандемията от коронавируса.

Британското правителство възнамерява да плати 50% от всяко хранене навън на съгражданите си (до 10 паунда, или 12.65 долара), ако е в дните понеделник, вторник и сряда. Инициативата ще продължи през целия месец август.

От McDonald's не са обявили кои точно ресторанти ще вземат участие в нея, но тези в Уелс няма да се включат, тъй като там за момента е позволено единствено обслужването навън.

Заведенията за бързо хранене предприеха редица мерки за безопасност в последните седмици, включително и за настаняване от поне 2 метра от други хора.