Математически гений спечели 3 млн. долара награда от фондацията на Марк Закърбърг за това, че е успял да реши сложните математически уравнения, които се получават при разбъркването на чаша чай.

44-годишният Мартин Хайрър, преподавател в Имперския колеж в Лондон, удря джакопта като победител в конкурса за Пробив в математиката за 2021 г.

Британският учен от австрийски произход, който живее в Лондон със своята съпруга Ксю-мей Ли, която също е математик, се занимава със стохастични анализи.

Тази сфера, базирана на Лемата на Ито, му позволява да задълбае в това как прозволни ефекти влияят върху математиката на нещата, като разбъркването на чаша чай или разрастването на горски пожар.

Той създава сложен трактат от 180 страници по темата за „структури за закономерност“, който впечатлява неговите конкуренти, а един от тях дори заявява, че сигурно го е получил от интелигентни извънземни.

Хайрър научава резултатите от състезанието за Пробив в математиката за 2010 г., създадено от Закърбърг и инвеститора Юри Милнер, по Skype заради пандемията.

14-годишно момиче реши проблема с мъртвите точки в автомобилитеВсеки шофьор е запознат с ужасяващия проблем с мъртвите точки

„Беше напълно неочаквано. Въобще не съм мислил за това и беше пълен шок за мен. Не можехме да излезем и да го отпразнуваме“, казва той пред Guardian.

Геният е роден в Женева, Швейцария, където свръхразвитият му интелект е открит бързо.

В училище той дори създава софтуер, който впоследствие се превръща в Amadeus - широко използвана програма в музикалната индустрия днес.

Хайрър изучава математика в Женевския университет преди да завърши магистърска степен и докторантура по физика.

Той обаче се насочва отново към математиката, когато осъзнава, че работата в сферата на теоретичната физика може бърза да бъде отписана и забравена.

Специалността на Хайрър е стохастични частични диференциални уравнения (SPDE), която разглежда как произволни действия могат да превърнат нормални неща в хаос, пише DailyMail.

Това може да бъде движението на въздуха във вятърен тунел или как капка вода преминава през тъкан, след като се докосне до нея.

Когато обаче това произволно действие е много силно, решаването на уравнението може да бъде изключително трудно.

Създаването през 2014 г. на „структури за закономерност“ от страна на Хайрър прави възможно „опитомяването“ на произволните действия и поставянето им в нова рамка, което пък му позволява да решава уравненията.

Математикът вече си търси жилище в Лондон, което да купи, след като парите постъпят по сметката му.