Има две основни причини, поради които хората харчат повече пари, отколкото е необходимо – защото се чувстват по-добре или защото искат да забравят нещо.

Купувайки си нова рокля или дори смартфон, си доставяме удоволствие и се разсейваме от всички проблеми, с които може да се наложи да се справим.

И въпреки че дълбоко в себе си знаем, че не се нуждаем от нови неща, понякога може да е невъзможно да устоим на изкушението да ги имаме.

Вижте още няколко причини, които се крият под това необяснимо желание на хората да купуват все повече и повече.

Надявате се да впечатлите други хора

Природните ресурси са ограничени . Според еволюционната теория на Дарвин хората трябва да се състезават, за да осигурят собственото си благополучие.

Но след като всички наши основни нужди са удовлетворени, потреблението, в крайна сметка, идва от нещо друго. Това води до нуждата да демонстрираме своите възможности пред останалия свят, като купуваме все повече и повече неща, от които, всъщност, не се нуждаем.

Как да го избегнете? Не забравяйте, че да се чувствате добре е по-важно, отколкото да изглеждате добре. Нека бъдем честни - поредният скъп пуловер не ви кара да се чувствате по-добре в дългосрочен план.

А за същите пари можете да се поглезите в спа центъра, от където ще се върнете отпочинали, без стрес и готови да се справите с всички предизвикателства, които предстоят.

Ревнувате от хора, които имат повече

Обичаме да се сравняваме с хората, които ни заобикалят. Това води до желанието да купуваме неща, само защото нашите приятели също ги имат, а не защото се нуждаем от тях.

Освен това сме по-егоистично настроени, отколкото ни се иска да си признаем, като подсъзнателно се стремим да увеличим размера на нашето лично благополучие, като купуваме повече неща от другите.

Как да го избегнете? Щастието е в малките неща. Голямата покупка не е непременно равна на много щастие. Може да ви създаде тръпка в момента, в който я получите, но това бързо изчезва. По-смислено е да се насладите на обикновена вечеря и хубав разговор с приятелите и семейството си.

Ставате жертва на маркетинга

Има много трикове, които целят да ви накарат да си купите нещо и дори вие да не сте наясно с повечето от тях, повярвайте - компаниите ги знаят. Например, те дават възможност на потребителя да изпробва продукта.

Моментът, в който той го държи физически, може да му създаде усещане за психологическа собственост, което прави хората по-склонни да купуват.

Как да го избегнете? Помислете какво наистина ви трябва, преди да решите да го купите. Хората са склонни да купуват повече, когато са в магазин, отколкото когато купуват онлайн, защото в магазин те са много по-уязвими на импулснивно пазаруване.

За да сте сигурни, че това няма да ви се случи, направете си списък и купувайте само това, което е в него.

Имате чувството, че не контролирате живота си

Вярваме, че притежаването на материални вещи ще ни накара да се чувстваме по- сигурни. Това важи в случая със задоволяването на основните ни нужди, но сме склонни да вярваме, че притежаването на много вещи ще ни донесе още по-голяма сигурност.

Как да го избегнете? Научете се да живеете с „достатъчно“. Научете се да се борите с желанието си да притежавате повече, отколкото можете да консумирате. Преди да направите покупка, просто се запитайте - защо купувам това?

Скучно ви е

Най-честата причина да купуваме неща е проста - скуката. Когато нямаме какво друго да правим, когато нямаме цел, просто търсим нещо ново, за да разнообразим деня си и вярваме, че това ще ни направи щастливи.

Как да го избегнете? Ако наистина имате нужда от нещо повече, отдайте се на преживявания. Инвестирайте времето и парите си във важни неща, които ще създадат по-добро бъдеще за вас и за хората около вас. Затова, вместо да се отдадете на кратката тръпка от нова покупка, запишете се за доброволческа работа или опознайте света.