Защо джинджифиловата вода е приятел на чувствителния стомах?
Технологиите може да чертаят бъдещето и да променят света, но корените, билките и подправките, които са били единствените лечебни средства векове наред, са все още полезни и днес.
Точно както е джинджифилът. И познай какво? Джинджифиловата бира не е единственият начин да приемате този корен.
Погледнете към джинджифиловата вода – тя има силни противовъзпалителни свойства и помага за контрол на кръвната захар.
Но какво, всъщност, е джинджифиловата вода? Това не е нищо вълшебно или мистично. По-скоро е чай, който може да приготвите с настърган корен и гореща вода. Но по-важното е какви са ползите му.
1. Контрол на апетита
Много видове чай подпомагат контрола на апетита, но джинджифилът помага за регулиране на липидния метаболизъм и ускорява изгарянето на мазнините. Това, съпроводено с диета и движения, разбира се.
2. Контрол на диабета
Проучване от 2015 г. показва, че джинджифиловият прах може да помогне в контрола на кръвната захар за хора с диабет тип 2. Гингероли – основната активна съставка на корена, може да увеличи усвояването на глюкозата в мускулните клетки, без да се налага инжектиране на инсулин.
Според изследването редовната употреба намалява някои от страничните ефекти на диабета.
3. Антиоксидант
Джинджифиловата вода е антиоксидант и мощно противовъзпалително средство. Хроничното възпаление е причина за редица заболявания, като артрит, диабет и болест на Алцхаймер. Предварителните данни сочат, че джинджифилът спира развитието на някои възпалителни и дори водещи до рак агенти.
4. Стомашен дискомфорт
Разтройство, гадене? Джинджифилът е добре познато природно средство против гадене и лошо храносмилане. Много бременни жени се доверяват на корена, за да успокоят вълните от сутрешно гадене.
И все пак имайте предвид, че джинджифилът не е панацея. Ако усетите парене или газове вследствие на консумацията му, намалете дозата или спрете чая. При някои хора се наблюдава чувствителност, макар и рядко.