В последните години все повече хора признават, че са изложени на силен стрес.

Това се превръща в основен проблем в съвременния свят, а причините са от нездравословен начин на живот през постоянното облъчване на социалните медии до дългото работно време и липсата на физическа активност.

И докато стресът може да причини различни здравословни състояния, едно от най-разпространените, за което повечето хора не знаят, е неговото въздействие върху нивата на хормоните ни и способността да поддържаме здравословно тегло.

Всеки източник на стрес, независимо дали е физически или емоционален, предизвиква производството на хормона кортизол, който често се нарича „хормон на стреса“. Кортизолът е важен за нашето оцеляване и когато той се повиши, тялото ни влиза в режим „бий се или бягай“.

Проблемът е, че когато сме под постоянен стрес, нивата на кортизол остават повишени, а това влияе на множество процеси в тялото, включително метаболизма и емоционалната стабилност.

Изследванията сочат, че хроничното производство на висок кортизол е свързано с тревожност, нарушения на съня, хормонален дисбаланс, проблеми с плодовитостта и, разбира се, наддаване на тегло.

Вижте как хроничният стрес може да повлияе негативно на качеството ви на живот, да наруши хормоналния баланс и следователно да попречи на загубата на тегло.

1. Стресът пречи на добрия сън

Кортизолът е хормон, свързан с бдителността, така че една от най-важните му задачи е да ни помогне да бъдем мотивирани и будни. Нивата на кортизол обикновено са най-високи сутрин, намаляват през целия ден и след това падат до най-ниските си стойности през нощта - времето, в което трябва да си починем.

Когато нивата на кортизол и други хормони на стреса, като адреналин, са необичайно повишени през целия ден, може да е трудно да се отпуснете или да заспите, както и да се будите нощем.

Хроничната липса на сън може пряко да повлияе на теглото, тъй като засяга нивата на лептин и грелин - хормоните на глада, които контролират апетита и чувството за ситост след хранене.

2. Стресът увеличава апетита

Не е изненадващо, че много хора, които водят по-забързан живот и са постоянно заети, по-трудно се придържат към здравословна диета. Хормоните на стреса могат да повлияят на вашето настроение, сън и храносмилане, а това води и до по-силно желание за захар и въглехидрати.

Много хора признават, че когато са под стрес, са склонни да консумират повече калорични храни. Това, от своя страна, води ди повишен риск от наддаване на тегло и различни здравословни проблеми.



Проучвания, изследвали връзките между стреса и хранителното поведение, установяват, че високите нива на стрес са рисков фактор за развитието на много видове зависимости, включително пристрастяване към храни.

3. Стресът води до храносмилателни разстройства

Стресът е една от водещите причини за храносмилателни оплаквания и разстройства, включително запек или диария, киселинен рефлукс и непоносимост към храни. Това се дължи на факта, че стресът може да увеличи възпалението и да увреди тъканите в стомашно-чревния тракт, като по този начин пречи на правилното усвояване на хранителните вещества.

4. Стресът затруднява поддържането на активност

Дори да се храните здравословно, важно е да имате и достатъчно активности през деня. Стресът повишава опасността от възпаления и отслабва имунната система, може също да допринесе за симптоми, които пречат на поддържането на активен начин на живот - като липса на енергия, забавено възстановяване след тренировка, чести заболявания, болезненост и скованост в мускулите и ставите.

5. Стресът може да бъде причина за лошо настроение и липса на мотивация

Една от ролите на кортизола е да насочва глюкозата в кръвта (получена от източници на въглехидрати в диетата) към мускулите, за да се справи с предполагаемите заплахи или източници на стрес.

Когато сме под постоянен стрес и глюкозата се отклонява, за да се справи с тези потенциални заплахи, остава по-малко енергия или гориво за мозъчна дейност. Проучванията са установили, че хормоналните промени поради стрес могат да повлияят негативно na паметта, на когнитивните способности, пречат на концентрацията.

Ефектите от стреса върху тялото не трябва да се приемат с лека ръка. Затова намерете хоби или спорт, четете, разхождайте се, медитирайте… намерете неща, с които да се разтоварвате и се опитайте с времето да си създадете здравословни навици, които ще ви държат в кондиция.