Всяка година по света се изяждат тонове шоколад. И той e под всякаква форма – течен, като напитка, в торти или солени ястия, като заливка, блокчета, бонбони, топинги и шейкове….

Шоколадът е бял, тъмен, млечен, с ядки, стафиди, с лют пипер, със сол, с пълнежи и невероятно разнообразие от добавки.

Казват, че шоколадът може да бъде вреден. Обвиняват него за наднорменото тегло, акнето, алергиите.

Истината е, че шоколадът е превъзходна храна и има куп полезни качества, когато се консумира в умерено количество и с наслада. Затова отчупете си парченце и вижте няколко мита, в които трябва да спрете да вярвате.

Шоколадът не съдържа излишни количества кофеин

Не казваме, че не трябва да изядете ябълка или портокал, за да задоволите глада за сладко, но ако се отказвате от какаовото блокче заради кофеина и се притеснявате да не прекалите с него, не се залъгвайте. Тъмният шоколад съдържа около 20 милиграма, което - в сравнение с кафето (330 милиграма кофеин), си е направи смешно.

Прави ни по-романтични

Що се отнася до това, че шоколадът е афродизиак, експертите казва, че всичко зависи от собственото ни желание. Въпреки че митът за афродизиака се оказа полезен при продажбата на доста шоколад за Свети Валентин, психолозите твърдят, че няма почти никакви доказателства, които да предполагат, че оказва влияние на хората да станат по-романтични.

Всеки може да направи шоколад

Всъщност, пътят на какаовите зърна до шоколадовото блокче е дълъг. Какаовото дърво ражда плодове целогодишно, но се опрашва много трудно и дава не повече от десет килограма на година.

Шушулките на какаовите дървета се събират на ръка, след което се разчупват и зърната се оставят да ферментират. След това се сушат, почиства се и пекат, което също е майсторски процес, защото, ако се прекали, може да добият горчив вкус.

Следва меленето между каменни дискове. Така се получава какаовият прах, който дава основата за шоколада и всички негови производни. Едно чудесно доказателство, че хубавите неща стават бавно!