Въпреки значителния ръст на заразените в България, ние запазваме мястото си в класацията на държавите от Европейския съюз плюс тези от Европейското икономическо пространство.

У нас заболяемостта е 136 на 100 000, което ни поставя на 21 място сред 31 държави и на четворто място на Балканския полуостров. Съответно по смъртност минаваме с едно място назад. Преди бяхме на осмо, а сега сме на девето място в Европа и на четвърто място на Балканския полуостров.

Това заяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в България все повече области се преместват от зелената към червената зона по броя на заразените, като в момента единствената област в зелената зона остава Видин, където заболяемостта е под 20 на 100 000.

Най-много са областите в оранжевата зона - общо 14, а в червената са 6 (Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен).

"Най-вероятно, като краткосрочна прогноза, може да се каже, че този процес ще продължи и някои от областите в оранжевата зона следващата седмица ще попаднат в червената. Не може да се каже, че чисто териториално могат да се хванат някакви закономерности.

Там, където има отделни събития и по-сериозни епидемични взривове - в заведения за социални грижи, във фабрика или в заведение, заболяемостта се повишава и след вземането на мерки случаите започват да намаляват", обясни още Кунчев.

"По отношение на епидемиологичните данни кривата на 14-дневната заболяемост в България все още расте с бързи темпове и не е достигнала т. нар. "плато". Както ние, така и Европа, все още сме далече от тази цел.

14-дневната смъртност също се увеличава, но със сравнително по-ниски темпове от заболяемостта, което е чудесно, тъй като показва, че продължава да се затвърждава тенденцията на намаляване на възрастта на засегнатите лица, без това това да води до по-висока смъртност", заяви главният държавен здравен инспектор.

Според него седмичният брой тестове на 100 000 души в България е важен показател, който се следи и от Европейската комисия, за да се гарантира точността на показателите в отделните държави. За изтеклата седмица у нас те са малко над 500 на 100 000, което е доста над минималната граница от 300 теста.

"Седмичната положителност на тестовете в някои дни достигна до над 20%, а в последните дни се понижи до 16%. Има известно забавяне в темпа на положителност, но той зависи от това в какви контингенти се вземат пробите", обясни Кунчев.

Броят на хоспитализираните се движи по почти същата крива като тази на заболяемостта, което, според него, е логично. Процентът на хората с положителни тестове, които развиват клинична картина и имат нужда от лечение е идентичен с предишните седмици. Същото важи и за настанените в интензивни отделения.

По отношение на заповедта на здравното министерство за носене на маски на открито, доц. Ангел Кунчев уточни къде това ще се налага най-често. Става въпрос за пазари, тържища, открити базари, спирки на градския транспорт, натоварени търговски улици, площади и открити пространства, пешеходни зони, пространства за изчакване пред магазини, банки, администиративни сгради, провеждане на групови работни дейности на открито и др.

"Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите сам по улицата, няма нужда да носите маска, искам много ясно да го кажа. Естествено, че ако се разхождате в парка, няма да носите маска, както и ако разхождате кучето си или карате колело. Маската се слага, за да пазим взаимно с хората, които са на по-малко от метър и половина от нас", заяви Кунчев.