Военномедицинската академия (ВМА) търси доброволци.

От лечебното заведение се обръщат към всички студенти по медицина (от последните курсове на обучение), студентите по здравни грижи (медицински сестри), специализанти, лекари и медицински сестри или доброволци (които да се заемат със санитарно-хигиенична дейност), които имат желание и възможност да се включат активно и да подкрепят екипите на ВМА.

Болницата посочва в пост на Facebook страницата си, че в началото на извънредната ситуация в България десетки доброволци са подкрепили екипите й и предвид развоя на ситуацията, отново има нужда от тяхната помощ.

„Пандемията влезе в нов етап от своето развитие. Вече 8 месеца лекари, сестри и медицински работници на първа линия денонощно се борят със заразата", посочват още от лечебното заведение.

Всеки, който желае да се включи, може да го заяви на е-mail: dobrovolecvma@gmail.com, като остави своите имена, курс на обучение или професия, телефон и електронна поща за обратна връзка, уточняват от ВМА.

За всички доброволци са осигурени необходимите лични предпазни средства.

ДОБРОВОЛЦИ срещу COVID-19 Пандемията от COVID-19 влезе в нов етап от своето развитие. Вече 8 месеца лекари, сестри и...

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Понеделник, 26 октомври 2020 г.

Работата на най-голямата спешна болница у нас - Пирогов, също е затруднена. 60 от пациентите на лечебното заведение са заразени, а сред персонала заразените са 61, предстои реорганизация на работата.

Възможно е да намалим обема на работа, но в никакъв случай няма да спре дейността на болницата. Който може да бъде лекуван, ще бъде. Това заяви пред бТВ директорът проф. Асен Балтов.

В „Спешна помощ” -София са на ръба на възможностите си. За да се справят, работят повече екипи от обикновено. Това, казват медиците, е единственият шанс да се отзоват на всеки сигнал.

Само за 12-часовото дневно дежурство в неделя на тел 112 са подадени над 300 сигнала за хора, които се нуждаят от медицинска помощ. Близо 120 от тях са за доказани, съмнителни и контактни на заразени от COVID- 19.

Това означава екипите да отидат на адреса с предпазно облекло, което допълнително забавя реакцията, посочва Нова телевизия. Още по-опасни са случаите, когато хората премълчават част от симптомите си.