По улиците на Тайпе в днешно време е много по-вероятно да срещнете някой, който разхожда куче в бебешка количка, отколкото родител с дете.

Причините за това са две - масовото осиновяване на домашни любимци в островната държава и намаляващата раждаемост, предава The Guardian.

Кучетата са често срещани по улиците, защото в тайванското метро те могат да се возят само в специални клетки. Но извън чисто практичната страна на нещата, в Тайван отглеждането на домашни любимци става все по-популярно, за разлика от отглеждането на деца.

Раждаемостта в страната е една от най-ниските в цяла Азия и се дължи в голяма степен на това, че все повече тайванци отлагат брака за по-късен етап от живота си, а на извънбрачните деца като цяло не се гледа с добро око.

В страната съществуват и сериозни икономически бариери, като една от тях е минималният отпуск по майчинство и недостатъчните стимули за работещите родители.

В същото време осиновяването на домашни любимци преживява истински бум. Проучване, проведено през септември, показва, че броят на отглежданите в домашни условия животни надвишава този на децата под 15-годишна възраст.

В резултат на това се наблюдава висока активност и на пазара на ветеринарните продукти и аксесоари, който възлиза на около 2 милиарда щатски долара годишно.

В магазините се продават каишки, слънчеви очила, дъждобрани и дори чорапи за кучета.

Най-странните домашни любимци на американските президенти Алигатори, хиени, язовци и мечки - това са само част от животните, обитавали Белия дом през годините

В Тайпе дори функционират специални автобусни линии, в които животните имат право да се возят на каишка, без да е необходимо да бъдат затваряни в клетки.

Тайван не е единствената държава, в която домашните любимци са по-многобройни от децата. В Япония, например, тази тенденция е факт още от 2003 г.

Дори и в САЩ, по данни на Асоциацията на ветеринарните лекари, се отглеждат около 135 милиона кучета и котки, докато в същото време броят на лицата под 18-годишна възраст, според официалната статистика, е близо два пъти по-малък (73 милиона).