Цената на най-популярната криптовалута в света се повиши с 8.6% днес, с което беше премината границата от 18 000 долара, пише CNBC.

Стойността на биткойна се е покачила с около 150% тази година и е нараснала с около 360% от най-ниските си стойности през март.

Днес стойността на един биткойн скача до 18 172 долара за брой, което е най-високото ниво от 20 декември 2017 г. насам, или близо 3 г.

Анализаторите са на мнение, че биткойнът в момента се радва на засилен интерес както от големите инвеститори, като Пол Тудор Джоунс и Стивън Дракънмилър, така и от спекуланти и трейдъри, на фона на безпрецедентните фискални и монетарни стимули, които правителствата по света отделят в борбата срещу COVID-19.

Криптофеновете смятат, че приемането на биткойна като законно средство за разплащания от редица популярни платформи, като Fidelity, Square и PayPal, също ще натежи за преминаването на границата от 20 000 долара в следващите седмици и достигането на нови рекорди.

За последно биткойнът премина психологическата граница през декември 2017 г., след което се срина до 3122 долара за брой на следващата година.

Пазарната оценка на биткойна днес, която се изчислява при умножението на цената по биткойните в обращение, възлиза на 337.2 млрд. долара, или повече от рекордните до този момент 331.8 млрд. долара от преди 3 години, сочат данни на CoinMarketCap.

„Пазарната оценка на биткойна днес е малко по-висока от 2017 г., тъй като в системата днес има малко повече биткойни, отколкото преди 3 години. Броят им се е увеличил с 10.75% спрямо края на 2017 г.", казва Адам Витес, анализатор от eToro.

Наскоро анализатор на Citibank прогнозира, че цената на биткойна ще нарасне до 318 000 долара до декември 2021 г. Според техническия анализ на седмична база на Томас Фицпатрик цената на криптовалутата ще се повиши значително в следващите 12 месеца.