Много хора по света си представяха живота по време на карантината, и в частност хоум офиса, като продължително излежаване на дивана и дълги обедни почивки.

Реалността обаче се оказа доста по-различна, пише The Economist.

Ежедневното пътуване до работата беше заменено от безкрайна размяна на имейли и продължителни видеоконференции.

Според проучване на компанията за разработка на офис приложения Atlassian, работните часове на служителите, които вършат задълженията си от вкъщи, всъщност са се увеличили.

Проучването изследва поведението и работните навици на хората от 65 държави. За начало и край на работния ден се приема първото и последното включване в софтуера за служебна комуникация на всеки потребител.

Данните показват, че продължителността на работното време започва да се повишава от март насам, когато в повечето държави бяха въведени противоепидемичните мерки.

През април и май, например, времето, прекарано в работа, е било средно с половин час повече, в сравнение с януари и февруари.

В отделните държави ефектите са различни. Израелците, например, са работили средно с 47 минути повече, в сравнение с месеците преди пандемията. При тях увеличението на работния ден е най-силно.

В Южна Корея ръстът е само със 7 минути, а в Япония - с 16, но трябва да се има предвид, че точно в тези две държави работното време, така или иначе, беше едно от най-продължителните в света още преди разпространението на COVID-19.

Само в Бразилия и Китай служителите са съкратили работното си време от пролетта насам, показва още проучването на Atlassian, цитирано от The Economist.

Освен това експертите забелязват и промяна в начина, по който хората разпределят ангажиментите си. За целта те проследяват времето, в което служителите са били онлайн.

Оказва се, че те са намалили работата в обедните и следобедните часове, концентрирайки повечето си усилия сутрин и вечер.

Как пандемията влияе на паметта ни?Много хора изпаднаха в изолирана среда по време на пандемията от коронавирус и се оказва, че това не е много добре за паметта

Това може да са приеме и като индикация, че повечето хора са се възползвали от по-голямата гъвкавост, която им осигурява работата от вкъщи.

Но в същото време това показва, че работата заема по-голяма част от часовите пояси, които преди това са били в сегмента на свободното време.

Засега не е ясно дали делът на хората, работещи в хоум офиса, ще се запази висок и след отшумяването на пандемията.

Според проучване на консултантската компания PwC 44% от корпоративните мениджъри в Съединените щати смятат, че продуктивността на служителите им се е повишила по време на пандемията. Интересното е, че това мнение се споделя само от 28% от самите служители.

Много е вероятно хоум офисът да остане като опция за част от работното време, например в един или два дни от седмицата.

Дали това увеличава или намалява производителността ще стане ясно с натрупването на повече данни във времето, но засега изглежда, че всички оценяват позитивите от получаването на малко повече гъвкавост, пише изданието.