Много хора се опитват да спрат цигарите, но не при всички тези опити завършват с успех.

Всъщност, всеки човек има нужда от подкрепа, за да мине по този път и тогава няма да е толкова плашещо.

Но ако разберете какви са ползите за здравето, това може да бъде поредният стимул в подкрепа на това решение.

Имунитетът се повишава

Когато се откажете от пушенето, имунната система се освобождава от вредното въздействие на никотина. Тялото укрепва, а имунитетът се повишава, циркулацията на кръв се подобрява, нивата на кислород също.

По-добра циркулация на кръвта

След като спрете да пушите, кръвообращението започва да се подобрява в рамките на седмица. Това намалява риска от сърдечни проблеми, подобрява дишането и улеснява тренировките. Ще имате и повече енергия заради по-голямото количество кислород в тялото ви.

По-добро орално здраве

Пушенето води след себе си пожълтели зъби, инфекции и лош дъх. Съвсем скоро след отказването от тютюна ще има значителна разлика в здравето на устната кухина.

Повишено либидо

Пушенето влияе върху производителността, тъй като може да причини сексуална и еректилна дисфункция. След като направите положителна промяна в начина си на живот, ще забележите подобрение и по-здравословен интерес към секса.

Намалява рисковете за рак

Въпреки че може да отнеме известно време, отказването на цигарите ще намали риска от рак. Това се дължи на възстановяването на съществуващите ДНК увреждания.

По-добра визия

Отказът от пушене може да подобри външния вид на кожата ви. Притокът на кръв се увеличава, а кожата добива по-здрав тен вследствие на увеличения приток на кислород.

По-малък риск от инфаркт

Пушенето е вреден фактор и води до повече сърдечни заболявания. Отказът от тютюнопушене също ви помага да поддържате нормално кръвно налягане и по-нисък сърдечен ритъм.

По-ниски нива на холестерола

Когато пушите, нивата на холестерола са небалансирани. Димът повишава нивата на лошия холестерол и понижава нивата на добрия. В резултат на това по артериите се натрупва плака, но ако спрете цигарите, състоянието ви се подобрява.

По-малко коремни мазнини

Пушачите обикновено имат повече мазнини, които обхващат вътрешните органи. Този тип мазнини се наричат ​​висцерални и могат да увеличат риска от диабет. Спирането на тютюнопушенето ще намали риска, тъй като води до намаляване на коремните мазнини.

По-силни мускули и кости

След като притокът на кислород се увеличи в кръвта, мускулите стават по-здрави. Освен това тютюнопушенето се оказва, че причинява по-висок риск от фрактури на костите. За да ги запазите здрави, помислете за отказване.