Азиатските акции поевтиняват днес на фона на несигурността около изборите за Сената в Джорджия, които биха могли да имат сериозен ефект върху икономическата политика на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.34%, отстъпвайки от рекордното си ниво, достигнато в предходната сесия.

Австралийският основен индекс губи 0.44%. Индексът на китайските сини чипове пък изтри загубите си от по-рано през деня и бележи повишение от 0.26%.

Японският Nikkei отчита понижение от 0.25% след излизането на медийна публикация, в която се казва, че правителството ще ограничи работното време в Токио и околни градове от четвъртък.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 нарастват с 0.24%.

Фючърсите на петрола нарастват леко, докато трейдърите предпазливо изчакват срещата на ОПЕК по-късно днес, на която се очаква да се определят нивата на производство на суровината за февруари, информира Ройтерс.

В САЩ на карта е заложен контролът над Сената с изборите за две места в щата Джорджия.

Двойна победа на демократите би отнела контрола над Сената от републиканците, но и в двата случая изборите са много оспорвани и резултатите може да не станат известни веднага, което пък може да доведе до хаотични повторни преброявания.

Несигурността около изборите в Джорджия и притесненията относно увеличаващия се брой случаи на коронавирус понижи рязко индексите на Уолстрийт вчера.

Dow Jones Industrial Average изгуби 1.27%, S&P 500 се понижи с 1.49%, а технологичният Nasdaq падна с 1.48%.

Обаждането на президента Доналд Тръмп до щатския секретар на Джорджия, в което го притиска да “намери” гласове и да отхвърли победата на Джо Байдън в щата, също изнерви някои инвеститори.

Камарата на представителите и Сенатът се очаква да удостоверят победата на Байдън в сряда, но някои републиканци заявиха, че ще гласуват против това, а хиляди привърженици на Тръмп се очаква да се съберат на протест в столицата на САЩ.

Глобалният индекс на MSCI днес се понижава с 0.06%, като също отстъпва от рекордните си нива, достигнати в предходната сесия.

Избягването на рисковите активи помогна на доларовия индекс да се отдалечи от 2.5-годишното си дъно, но движенията бяха ограничени в началото на годината.

Британският паунд се разменяше срещу 1.3570 долара. Вчера паундът записа понижение от 0.7% спрямо долара, след като премиерът Борис Джонсън разпореди национален локдаун в опит за ограничаване на нов бързо разпространяващ се щам на коронавируса.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.23%, до 47.73 долара за барел, докато тези на брента бележат повишение с 0.12%, до 51.15 долара за барел.

Основните страни производителки на суровината се събират по-късно днес, за да определят нивата на производство за февруари, след като преговорите вчера пропаднаха.

Златото поевтинява леко. Спот цената на метала се понижи с 0.21%, до 1 938.25 долара за тройунция.