Индустрията на добива на петрол в дълбоки води разполага с огромна и скъпа за поддръжка инфраструктура. Кладенци, друго оборудване и хиляди километри тръбопроводи трябва да се инсталират, инспектират и поправят.

Сега на помощ идват разработките на подводни дронове и роботи, които могат да направят тази работа по-безопасна, по-евтина и не толкова замърсяваща околната среда.

Сред тях е и Eelume, наподобяващ змия шестметров робот, оборудван с множество сензори и камери от двата си края. Той може да бъде държан на докинг станция при дълбочина до 500 метра в продължение на шест месеца без да бъде връщан на повърхността.

Самоходният робот може да изминава до 20 километра преди да се завърне в станцията си за презареждане. Той може също така да подменя части и да почиства морска растителност и утайки, пише CNN Business.

Поддръжката на много петролни кладенци в дълбоки води и на тръбопроводни системи вече се извършва от безпилотни устройства. Те обаче обикновено трябва да бъдат транспортирани до водния обект от кораб с екипаж и след това да бъдат управлявани дистанционно от плавателния съд. Това може да струва до 100 000 долара на ден, според Пол Лилебек, старши технологичен директор на норвежката компания Eelume Subsea Intervention, която разработва робота-змия.

Eelume може да работи самостоятелно по задачи, които му се задават от контролна стая на брега и да изпраща обратно видео и данни. Дизайнът му, който наподобява движението на змия, му позволява да работи в тесни пространства и да движи тялото си, така че да остава на място дори и при силни течения. Тъй като има докинг станция във водата, той може да бъде използван независимо от това какво са условията на повърхността на океана.

Подводна революция

Стойността на световният пазар на подводни роботи се очаква да достигне 7 млрд. долара през 2025 г., смятат анализатори а други компании са в процес на прилагането с търговски цели на нова дълбоководна технология за безпилотни дронове и роботи.

Италианската компания Saipem е създала подводния дрон Hydrone-R, който може да се потопява на дълбочина от до 3 000 метра за да извършва строителни работи и поддръжка. Американският стартъп Houston Mechatronics пък е разработил Aquanaut, подводен роботизиран апарат, който може да бъде контролиран дистанционно или да действа самостоятелно.

Роботи се скараха в китайска библиотека (видео)Два робота, които работят като асистенти в китайска библиотека, станаха хит в социалните мрежи, след като си спретнаха малък

Подводното устройство Falcon на шведската Saab Seaeye вече се използва за инспекции в чилийски рибни развъдници.

Норвежката петролна компания Equinor е един от първите инвеститори в Eelume.

Eelume Subsea Intervention и Equinor ще проведат окончателни тестове на морското дъно по-късно през годината в петролното поле Асгард. От Eelume очакват да започнат да използват първите си роботи-змии през следващата година и се надяват до 50 от тях да работят в океаните по света до 2027.