Азиатските акции се движеха близо до рекордни нива днес, а петролът поскъпна до почти 60 долара за барел вследствие на надеждите, че пакетът от стимули на стойност 1.9 трлн. долара ще бъде приет в САЩ още този месец, докато ваксинацията срещу COVID-19 набира сила в световен мащаб.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI за последно бе на ниво от 0.3% при 717.2 пункта, след като в края на миналия месец нарасна до 730.16 пункта.

Японският Nikkei скочи с 2%, докато австралийският основен индекс се повиши с 0.8%, като ръстът бе предвождан от акциите на технологичните и миннодобивните компании. Индексът на китайските сини чипове CSI300 бележи повишение от 0.1%.

E-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 отчитат ръст от 0.4% в азиатската сесия.

Надеждите за по-бързо икономическо възстановяване и ограниченията в предлагането от страна на страните членки на ОПЕК и техните съюзници повишиха цените на петрола до най-високите им нива от година, като те доближиха до 60 долара за барел, информира Ройтерс.

Пазарите на акциите в световен мащаб достигнаха рекордни нива в последните дни вследствие на надеждите за по-бързо икономическо възстановяване, предвождано от успешната ваксинация и очакванията за голям пакет от стимули в САЩ.

Икономисти искат от ЕЦБ да анулира държавните дълговеНад 100 икономисти призоваха да бъдат анулирани държавните дългове, които държи Европейската централна банка

В петък щатските индекси Nasdaq и S&P 500 нараснаха до рекордни нива вследствие на добрите корпоративни отчети за четвъртото тримесечие.

Акциите поскъпнаха, въпреки че заетостта се повиши с едва 49 000 в предходния месец или наполовина на това, което икономистите очакваха.

Слабите данни за заетостта предизвикаха очаквания за още стимули, което очерта необходимостта законодателите да предприемат действия спрямо плана за стимули на президента Джо Байдън на стойност 1.9 трлн. долара.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън прогнозира, че САЩ ще достигне пълна заетост през следващата година, ако Конгресът приеме плана.

Очакванията за икономическо възстановяване в САЩ обаче не подкрепиха долара.

Щатската валута отстъпи от четиримесечния си връх спрямо японската йена и за последно се търгуваше на ниво от 105.49.

Еврото поевтинява леко, след като поскъпна с 0.7% в петък до едноседмичен връх от 1.2054 спрямо долара. За последно еврото се търгуваше на ниво от 1.2034 долара.

Австралийският долар отстъпи от едноседмичния си връх до 0.7675 щатски долара.

При суровините фючърсите на петрола от сорта брент и на щатския лек суров петрол (WTI) поскъпват с по 59 цента до 59.93 и 57.44 долара за барел, респективно.

Фючърсите на златото бележат повишение от 0.1% до 1 815.4 долара за тройунция.