Френските ландшафтни архитекти Mosbach Paysagistes създадоха екологичен оазис на територията на бивше летище край оживения град Тайчунг в Тайван.

Разгърнатото оформление на парка използва оригиналната топография на летището, а резултатът са множество инсталации, свободни площи и места за наблюдение.

Водейки се от „Принципа на 12-те сетива“ на философа Рудолф Щайнер, архитектите създават 12 различни полета, всяко от които има определен смисъл - от речево поле до езеро, което създава ехо, поле с миризма, изпълнено с плантация от силно парфюмирани цветя.

Така паркът свързва органично заобикалящото биоразнообразие и своите посетители.

Архитектите комбинират и природата със слънчеви технологии, създавайки Phase Shift Park - естествен балон сред замърсяването, влажността и други атмосферни условия на града. Описан като „зеления бял дроб“, паркът има над 200 растителни видове и над 10 000 дървета.

Архитектите са избрали видове, които намаляват влажността и осигуряват сянка в зоните за отдих. Те проучват и топографията на района, за да създадат внимателно изработени порести участъци в земята, които да събират дъждовна вода през сезона на мусоните.

В комбинация с технически постижения, като въздушни филтри за премахване на градската мръсотия и отблъскващ комари ултразвук, всеки сантиметър от парка е щателно обмислен.

В Phase Shift също така има и няколко закрити помещения, като кафене, обществена тоалетна и културен център. Всяко от тях е с ненатрапчива сива мрежеста повърхност, която излъчва светлина вечер, за да помага на пешеходците.

Екологичният урбанизъм набира все по-голяма популярност. Постоянните проучвания на Mosbach Paysgistes за максимално използване на пейзажа, съчетани с иновативно използване на технологиите, извеждат тази практика на следващото ниво, създавайки изцяло нов тип място за почивка, въпреки застрашителните размери на замърсяване.

А Phase Shift Park е като поглед в бъдещето.