Японският милиардер Юсаку Маедзава покани осем души да се присъединят към него за пътешествие около Луната с полет на компанията на Илон Мъск SpaceX.

"Искам хора от всякакви сфери на живота да се присъединят," казва той във видео в Twitter, където той сподели линк с подробностите за кандидатстване.

Той заяви, че ще плати за цялото пътуване, така че хората, които се присъединят към него на борда, ще летят безплатно.

Мисията, която носи името dearMoon, е насрочена за 2023 г.

Кандидатите трябва да отговарят на два критерия: те трябва да развиват "дейността, с която се занимават", за да "помагат на други хора и на обществото като цяло по някакъв начин" и "да имат желание да подкрепят други членове на екипажа, които споделят техните стремежи ", казва той.

"Купил съм всички места на мисията така че пътуването ще е частно," добавя милиардерът.

Маедзава, който е моден магнат и колекционер на предмети на изкуството, преди това бе казвал, че планира да покани "творци“ за пътуването на космическия кораб Starship, но внесените промени в неговия проект "ще дадат възможност на хора от цял свят да се присъединят към пътуването ", информира BBC.

"Ако гледате на себе си като творец, значи сте творец," казва той.

Миналата година Маедзава започна да си търси приятелка, която да пътува с него до Луната, но впоследствие се отказа заради "смесени чувства ".

Кога ще има градове на Марс?Постоянното присъствие на хора на Марс ще бъде възможно до края на десетилетието, а до 2100 г. може да има град с население от един милион души, прогнозира инженерът Робърт Зубрин

През 2018 г. Маедзава бе обявен като първият гражданин, който ще бъде отведен до Луната от SpaceX, компанията, която е собственост на милиардера Илон Мъск.

Цената, която Маедзава е платил за своя билет до Космоса, не бе оповестена, но според Мъск става въпрос за "много пари ".

Насрочената за 2023 г. мисия ще бъде първото пътуване с хора до Луната от 1972 г.