Космическата компания на Джеф Безос Blue Origin ще изпрати първата жена на повърхността на Луната, пише CNN.

Очаква се НАСА да се спре на Blue Origin като първата частна компания, способна да изпрати астронавти на Луната.

"Това (BE-7) е двигателят, който ще отведе първата жена на повърхността на Луната", каза Безос в публикация в Instagram с видео от теста на двигателя тази седмица в космическия полетен център на НАСА Маршал в Хънтсвил, Алабама.

Двигателят бе тестван за малко повече от 20 минути, посочи още Безос.

НАСА: Нарастват шансовете за откриване на живот на Марс Ръководителят на НАСА изрази увереност, че изследванията с инструментите, инсталирани на космическия кораб Perseverance, ще съберат повече информация за Марс

Космическата програма на НАСА Artemis планира да изпрати един мъж и една жена на Луната, като това ще се случи за първи път, след като Apollo кацна на Луната през 1972 г.

През април НАСА възложи договор за разработка на лунен спускателен апарат на екипа на Blue Origin на стойност 579 милиона долара, както и на две други компании, едната от които е SpaceX, която получи 135 милиона долара за подпомагане развитието на системата Starship, както и на притежаваната от Leidos компания Dynetics, която спечели 253 млн. долара.

2035 г.: Япония вече ще е построила завод на ЛунатаЗавод за водородно гориво ще изгради Япония на Луната до 2035 г.

НАСА трябва да избере две от трите компании „в началото на март“ 2021 г., за да продължат изграждането на прототипите си за кацане на Луната.