Здравата и силна имунна система е в основата на всичко.

За да я поддържаме такава, е необходимо не само да се пазим и да приемаме витамини, да спортуваме, да се храним с пълноценна храна, но и да поддържаме лична хигиена.

Кои са най-лесните начини да останете здрави и във форма през пролетния сезон, вижте в следващите съвети:

1. Мийте ръцете си. И го правете както трябва

Колко пъти на ден се ръкувате, докосвате бравата на вратата или боравите с пари? Всеки ден влизаме в контакт с хиляди микроби и бактерии. В такива моменти е особено важно да миете ръцете си няколко пъти на ден със сапун и топла вода за около 30 секунди.

2. Почиствайте редовно техническите устройства

Вашите устройства - телефон, лаптоп, таблет, гъмжат от микроби. Докосвате ги стотици пъти на ден. Почиствайте ги редовно и не се страхувайте да използвате дезинфектанти.

3. Хранете се здравословно и балансирано

Можете да засилите имунната система, като се храните балансирано. Приемът на разнообразие от храни с високо съдържание на фибри, много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, висококачествени протеини и мазнини е начинът да останете здрави.

Не забравяйте да включите храни с високо съдържание на антиоксиданти, тъй като те предпазват тялото от болести и стимулират имунната система.

4. Хидратацията е важна и през зимата

Тялото ни е изградено от 75% вода - нищо чудно, че хидратацията през цялата година де толкова критична. Това помага на тялото да елиминира токсините и подобрява способността да се концентрираме. Придържайте се към нискокалорични напитки, като вода или неподсладени (билкови) чайове.

5. Упражнявайте се на открито

Бягане, разходка или тренировка на открито укрепва имунната система. Ако има и слънце, ще ударите с един куршум два заека, защото витамин D поддържа здравето и повишава имунитета.

6. Грижете се за себе си

Избягвайте стреса, почивайте по-често, намерете вашата техника за управление на стреса. Всичко това подпомага силната имунна система.

7. Спете много

Хората, които спят по-малко от седем часа на нощ, са три пъти по-склонни да настинат. Затова опитайте да си легнете по-рано и да се насладите на няколко допълнителни часа.