Гневът е една от най-неприятните емоции, които изпитваме и ни накара да се чувстваме зле.

В настоящата ситуация е много важно да можем да изразяваме и управляваме чувствата, защото това помага да бъдем по-устойчиви и да минем по-лесно през предизвикателствата на живота.

Освен това гневът, като метод да освободите болка и страх, не е добър вариант и определено не е устойчив и здравословен начин на живот.

Какво е здравословен гняв?

Преди да започнете да работите за отпускане на гнева и възстановяване на спокойствието обратно в съзнанието си, важно е да признаете, че това е нормална, здравословна и много жизнена емоция. Това позволява да покажете къде са вашите граници и за какво се борите.

Без гняв бихте били пасивни, сговорчиви и невидими, а надали това е животът, който искате. Когато обаче гневът излезе извън контрол и стане разрушителен, това може да доведе до проблеми във взаимоотношенията и да се отрази на качеството на живот.

Игнорирането на гнева няма да го накара да изчезне. Ако го потискате, той просто ви кара да бъдете по-напрегнати и стресирани. Умението да управлявате гнева си по-ефективно е от ключово значение да водите по-емоционално балансиран здравословен живот.

Цитатът на Ралф Уолдо Емерсън „За всяка минута, в която сте ядосани, вие се отказвате от шестдесет секунди спокойствие“, обяснява много ясно какво губите, когато прекарвате твърде много време от живота си в гняв.

Ако усещате, че гневът е завладял твърде голяма част от живота ви, чувствате се постоянно ядосани, разочаровани или съкрушени, ето 5 стратегии, които могат да ви помогнат да възстановите спокойствието.

1. Размислете и дишайте

Управлението на гнева изисква размисъл, способността да правим пауза и да преценяваме дали заплахата, която усещаме, е реална и неизбежна и след това да определяме как да реагираме адекватно и конструктивно.

Най-добрият начин да намерите отговора е да си вземете почивка и да се отдръпнете за толкова време, за колкото ще почувствате, че се контролирате. Дихателните упражнения са най-добрият начин да върнете спокойствието в тялото и ума си и да направите следващия си ход.

2. Редовно практикувайте майндфулнес (mindfulness) – осъзнатост

Mindfulness е нов термин и може да се обясни като процес за трениране на мозъка, на вниманието, на съзнанието. Това е и система от поведение, цялостен начин на живот. Затова и тази стратегия има дългосрочно въздействие върху това да се освободите от гнева и да запазите спокойствие.

Има много изследвания и доказателства, които показват, че редовната практика на осъзнатост подобрява самосъзнанието и ни дава възможност да препрограмираме мозъка да се фокусира повече върху положителните елементи от живота, а не да бъде погълнат от негативизъм, гибел и мрак .

3. Опознайте гнева, идентифицирайте присъствието му в тялото и го пуснете

Приемането, че е добре да се ядосате, е важна стъпка към освобождаването на гнева. Колкото по-наясно сте с физическите сигнали, които тялото ви изпраща, когато откриете, че се ядосвате, толкова по-лесно може да решите как да се справите конструктивно с чувствата на гняв.

4. Запишете го

Когато пишете, можете да се освободите от чувствата си. Запишете чувствата си, как идват, опишете човека, към когото изпитвате гняв и след това скъсайте листа. Когато излеете емоциите си в писмо, ще се освободите от негативизма и ще се почувствате по-добре.

5. Разсейте се от фокусирането върху гнева

Има редица стратегии, които бихте могли да използвате, за да се разсеете от гнева. Стратегиите, които решите да използвате, са тези, които резонират с вас. Какво да направите?

Бройте до 100

Това изглежда доста просто, но работи. Мисленето за нещо различно от това, което ви разстройва за 100 секунди, може да ви помогне да избегнете избухване.

Раздвижете се

Разхождайте се или тичайте. Намерете вашия одушник.

Слушайте музика

Каква да бъде зависи от това какво търсите – някои харесват спокойна, докато за други хард рок е решението.

Не приемайте нещата толкова лично

Каквото и да се случва около вас, не го приемайте лично. Нищо, което другите хора правят, не е заради вас. Това е заради самите тях. Всички хора живеят в собствената си мечта, в собствения си ум, те са в съвсем различен свят от този, в който живеем.

Когато приемате нещо лично, предполагате, че те знаят какво има във вашия свят и се опитват да наложат техния мироглед върху вашия. Не го позволявайте.