На фона на стръмно растящата заболеямост и броят на новорегистрираните случаи на COVID-19 в страната, няма коренна промяна в мястото ни в ЕС, което означава, че вълната е налице навсякъде, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Това важи особено много за страните от Централна и Източна Европа и за Балканския полустров.

14-дневната заболеямост за изтеклите 2 седмици в България е 380 на 100 000 души, което ни отрежда 16-о място в ЕС и пето място на Балканите. На практика няма голяма разлика с предишната седмица.

За сравнение вчера, когато в България бяха регистрирани 2 776 нови случая, броят на новите случаи в Гърция беше 3 200, а в Сърбия – 4 300, заяви Кунчев.

По отношения на разпределението в страната се запазват значителните разлики между отделните области. На фона на средната заболяемост водещи са Плевен с 553 души на 100 000, Кюстендил (538), Враца (500), Бургас (496), София (486), Шумен (456) и Перник - 392 на 100 000 души.

Изброените области са и тези, които вчера взеха решение за локални допълнителни мерки, които засягат преди всичко преминаването онлайн на учениците над 4-ти клас, носенето на маски на открити пространства при струпване на хора, ограничаване на работното време на заведенията с един час и ограничаване дейността в някои градове на отделни направления, като спортни прояви, фитнес зали, различни видове обучения и други.

Според Кунчев за момента тези мерки са абсолютно оправдани, защото на другия полюс с ниска заболяемост са области, като Търговище с 41 на 100 000, Видин (92), Кърджали (106), Разград (107) и Добрич (169).

За хората, които считат, че всичко зависи от това какъв брой изследвания се правят седмично, Кунчев заяви, че освен абсолютния брой, болестта е интензивен показател, който не се влияе от това колко са изследванията.

Освен това преди три седмици започнахме с под 4% положителни пробни, а в момента сме с над 20%, а в отделни случаи и по-висок показател, допълни Кунчев.

Кунчев илюстрира тези цифри и с няколко примера. В момента в страната има училище в областен град, в което едноеврменно са болни 13 преподаватели. Има детски заведения, в които едновременно са болни двама до трима от служителите.

Има и пример на старчески дом, в който в момента има епидемичен взрив и 17 от настанените хора там са болни, част от тях тежко болни. Всичките те са отказали имунизация преди месец.

Същевременно, те живят в абсолютно тесен контакт със стотина други хора, които са се имунизирали и сред тях няма нито един заразен. Според Кунчев това е достатъчно ясен пример за ролята на ваксинацията.

По отношение на броя на направените проби се доближихме до 1 200 на милион, което ни нарежда в средата на ЕС и означава, че данните ни са представителни, завърши Кунчев.