Утре очакваме 31 200 дози от ваксината на AstraZenecа, а в понеделник и регулярната доставка от 21 600 дози от ваксината на BioNTech/Pfizer.

В средата на следващата седмица ще получим и нови 33 000 дози от ваксината на Moderna.

Това каза по време на седмичния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Положителната новина от вчера е, че Европейската комисия успя да договори с BioNTech/Pfizer доставка на 4 млн. нови допълнителни дози, които следва да бъдат осигурени за ЕС в следващите две седмици, допълни още той.

Все още обаче очакваме днес/утре потвърждение за това колко ваксини ще получи страната ни от тези 4 млн. дози.

Също така продължават и преговорите с останалите държави-членки за осигуряването на допълнителни количества за нас.

Проф. Ангелов: Боледуват все повече деца от коронавирусСитуацията в страната в определени области е изключително сериозна. Всичко това е очаквано, предвид все по-широкото разпространение на британския вариант на вируса

Получихме и индикативните количества за месец април за нашата страна, каза още Кирилов. Очакваме прогнозите 250 000 дози от ваксината на BioNTech/Pfizer и 80 000 дози от тази на Moderna.

За момента няма информация какви количества от ваксината на AstraZeneca ще бъдат доставени през април, допълни той.

Кирилов обясни, че след задълбочен анализ е станало ясно, че няма доказателства за причинно-следствена връзка между ваксинирането с Оксфордската ваксина и смъртен случай на пациент в Австрия и съответно няма причина за блокирането на съответната пратка.

От тази пратка от 1 млн. ваксини България е получила 31 200 дози, като по-голяма част от тях вече са приложени.

Не трябва да има притеснения за безопасността на ваксината, каза още Кирилов.