Семейството ми ще се ваксинира с препарата на AstraZeneca, когато им дойде времето.

Това обяви на редовния седмичен брифинг на Националния оператимен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Аз самият нямах възможност да избирам, така че съм ваксиниран с препарата на Pfizer/BioNTech, посочи още той.

Думите на министъра идват в резултат на съмненията в страната в ефективността и безопасността на така наречената Оксфордска ваксина.

В момента иРНК ваксините у нас се поставят на членовете на Секционните избирателни комисии. С вече поставени дози са 23 652 от тях.

Тези препарати са определени на базата на периода между първата и втората игла - 21 дни, за да се гарантира пълна ваксинация до 4 април, когато българите ще избират нови депутати.

Министър Ангелов съобщи на брифинга, че ваксинацията им е трябвало да приключи на 5 март, но има забавяне, а той подозира, че много хора се записват за ваксина, но нямат намерение да участват в изборите.

Най-добрата ваксина е наличната ваксина, подчерта той, като допълни, че всички ваксини, които се прилагат срещу COVID-19, дават резултат.

Според изследвания и препаратът на Pfizer/BioNTech, и този на AstraZeneca пази на 100% от постъпване в болница, според Ангелов. Няма категорични проучвания, които да показват, че наличните към момента ваксини пазят от новите щамове на коронавируса.

Общият брой поставени ваксини у нас е 309 145, а с вторите дози са 52 735.