Китайската столица Пекин се покри с плътен слой кафяв прах.

Той е донесен от силни ветрове от пустинята Гоби и Северозападен Китай, предават световните агенции.

Според метеоролозите на страната това е най-силната пясъчна буря, регистрирана в района за последното десетилетие.

В града е обявен жълт код за опасно време, а пясъчната буря се разпространява от Вътрешна Монголия към провинциите Гансу, Шанси и Хъбей около Пекин.

В някои райони на китайската столица фините прахови частици PM10 достигат до 8000 микрограма на кубичен метър при норма от 50, съобщават местните медии.

Частиците PM2.5 са на нива от 300 микрограма на куб. метър при норма 35.

Летищата в Пекин отмениха 428 полета днес заради усложнената обстановка.

Съседна Монголия също е засегната от силни пясъчни бури. Съобщава се за най-малко шестима загинали и 81 безследно изчезнали.

Пясъчна стена, висока стотици метри, обгради столицата на НигерМасивна стена от прах и пясък, която обгради столицата на западноафриканската държава Нигер в понеделник, оцвети небето в червено и ужаси жителите

През март миналата година китайската столица също преживя силна пясъчна буря, която се разрази в северните райони на страната и достигна Пекин.

През последните години този вид бури са все по-чести, като не е изключено частици от тях да достигат чак до САЩ.

По данни на Китайската академия на науките броят им се е увеличил 6 пъти за последните 50 години, като на година те са 2000.

Пясъчната буря е метеорологично атмосферно явление. Причинява се от силен вятър, носещ със себе си песъчинки и почвени частици (прах), издигнати във въздуха от територии с открити пясъци и почви, незащитени от растителна покривка (пустинни, полупустинни райони и разорани степни райони), сочи справка в Wikipedia.

Пясъчните бури се движат на не повече от 15 метра над земната повърхност, обикновено на около 3 метра.

Предизвикани са от нагряването на земната повърхност през деня и обикновено затихват след залез. Силата на вятъра е обикновено със скорост 10 метра в секунда.