Китайският производител на електромобили Nio ще затвори един от заводите си за пет дни заради недостиг на микропроцесори, съобщава CNBC.

Временното спиране на поточната линия ще е от 29 май и ще намали продажбите на компанията с поне 500 автомобила през първото тримесечие.

Предварителните прогнози бяха за между 20 000 и 20 500 продадени бройки, докато сега се очаква те да са 19 500.

Дори и при намаления капацитет обаче, Nio все пак ще продаде повече автомобили през първите три месеца на годината в сравнение с преките си конкуренти на китайския пазар Xpeng и Li Auto.

Компанията става поредната жертва на глобалния дефицит на пазара на микрочипове. Веригите за доставка бяха нарушени по време на пандемията от COVID-19, както и заради обтегнатите търговски взаимоотношения между САЩ и Китай.

В същото време Пекин се опитва да намали своята зависимост от вноса на електронни компоненти и най-вече на микропроцесори.

Миналата седмица най-големият производител на чипове в страната Semiconductor Manufacturing International Corporation обяви, че планира изграждането на нов завод в Шънджън на стойност 2.35 милиарда долара.