"През последните дни бавно и плавно се увеличават хоспитализираните. Правим всичко възможно да увеличим своя капацитет, сега сме много по-подготвени и грижите са по-адекватни".

Това заяви за NOVA NEWS директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той информира, че починалият 23-годишен гръцки студент е постъпил в "Пирогов" с травма, след това са се получили усложнения, а смъртта му е причинена от тежък хематом в мозъка, получен от удар след нещастен инцидент. По случая е назначена проверка.

Според медийни публикации от последните дни, студентът по медицина е починал няколко дни, след като е бил ваксиниран срещу COVID-19.

Професор Балтов обясни, че ако си ваксиниран, вероятността да се разболееш тежко е минимална. "Нямаме болни в "Пирогов", които да са били ваксинирани, но ваксината не гарантира на 100%, че никога няма да се разболеете отново", допълни той.

Той беше категоричен, че има запазени втори дози за всички, които са се ваксинирали с първа доза, а до края на месеца ще бъдат ваксинирани всички членове на избирателни комисии. Мобилни секции ще има и в "Пирогов", в които ще може да се гласува.

Според медика смъртността от COVID у нас не е по-различна от тази по целия свят. "Младите се заразяват повече сега, като проблем е, че те в началото си мислят, че ще им премине и така се получават по-тежки случаи", добави той.

Професор Балтов информира, че "Пирогов" има готовност да открие още едно отделение за COVID от понеделник. Системата е готова за още повече пациенти, като до пика, според него, може да се очаква нарастване на заразените с още около 1000 души.

"Четвърта вълна може и да няма, но ако има, ще е през есента", заключи проф. Асен Балтов.

И Пирогов със зелен коридор за ваксинации, отваря четири пунктаСлед като вчера от ИСУЛ обявиха, че през почивните дни ще отворят зелен коридор за ваксинация срещу COVID-19, днес и най-голямата спешна болница в страната - Пирогов, съобщи, че ще приема желаещи да се ваксинират без онлайн часове

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов също заяви днес, че се наблюдава тенденция хората много късно да търсят медицинска помощ, а през последните дни се наблюдава и много бързо протичане на клиничната картина.

"Високата заболеваемост от COVID-19 е съсредоточена в три области - Силистра, Бургас и София", каза той в Силистра.

Според него 14-дневната заболеваемост в района, изчислена към днешна дата, е 904 на 100 хиляди души и има сериозен натиск върху трите лечебни заведения в Силистренска област - в Силистра, Дулово и Тутракан.

129 легла за ковидпациенти са почти заети - плюс 10 интензивни, които могат да бъдат увеличени до двайсет. В ЦСМП имат 35-40 повиквания за денонощие, като 90 на сто от тях са COVID.

Има нужда от нов рентгенов апарат в пневмофтизиатричното отделение и ще се направи необходимото за осигуряване на допълнително финансиране за купуване на апарата. Осигурени са необходимите медикаменти, консумативи и лични предпазни средства. До понеделник ще бъдат осигурени и допълнителни количества "Ремдесивир".

Привлечени са и нови деветима лекари за работа в болницата в Силистра. Министърът се е запознал и с изграждането на ново отделение от модулен тип с 48 легла, което ще заработи до седем дни. Две стаи с по четири легла ще бъдат реанимационни.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, около 90 на сто от случаите са от британския вариант на вируса. "Колегите, с които разговарях в отделенията, са изморени, но пък са доволни от резултатите, които постигат", подчерта министър Ангелов.

Той призова гражданите да продължат да спазват противоепидемичните мерки.