В сърцето на Копенхаген, недалеч от пристанището, се намира поредица от тесни улици с къщи, наредени една до друга като картофи в поле.

Официално това е районът Farimagsgade, но датчаните го наричат ​​Kartoffelrækkerne - буквално „картофени редове“.

Терминът има друг произход: тази земя, преди да се превърне в градски квартал, действително е била картофено поле, разказва Amusing Planet.

"Картофените редове" са построени през 1870-те и 1880-те години от Асоциацията на работническите сгради, за да се осигури евтино настаняване на работниците.

В края на 19 век, когато индустриализацията набира скорост и хората започват да се местят от страната в града, е едновременно трудно и опасно за здравето те да бъдат настанявани в примитивни сгради в покрайнините на Копенхаген.

Така градът се разширява с нови квартали и един от тях е Kartoffelrækkerne, който е дом на близо петстотин сгради.

Първоначално всяка триетажна къща се споделя от две до три семейства, като всяко от тях заема един етаж. През 1900-те години, до средата на века, в "картофените редове" се настаняват средно по осем души в жилище.

С течение на годините състоянието на къщите става все по-лошо и до 70-те години управата на града решава да се отърве от тях и да построи магистрала през земята и над съседните езера.

Но местните не се съгласяват и се ангажират да обновят сградите.

Въпреки че е построен, за да служи като евтино място за настаняване на работническата класа от 19 век, днес кварталът е един от най-скъпите и търсени в Копенхаген поради централното си местоположение, сигурни улици и големи домове с достатъчно частно пространство.

Топ 40 на най-атрактивните квартали в света за 2020 г.Esquerra de l'Eixample в Барселона е обявен за най-готиния квартал в света