Собствениците на заведения са съгласни да работят само с откритите си части от 1 април, но при компенсации за бизнеса по време на този период на ограничения по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

От бранша се опасяват, че отварянето единствено на външните площи може да ги остави без държавни помощи, а функционирането единствено на тези ограничени пространства няма да е достатъчно да поддържат бизнеса си.

В своя позиция от вчера от Сдружението на заведенията настояха още и за отваряне на нощните заведения от 15 април, припомня БНР.

„Спа центровете бяха затворени за 10 дни за втори път, но ние сме наясно със сложната обстановка и сме солидарни с лекарите“, заявява Сийка Кацарова, председател на Българския съюз за СПА и балнеотуризъм.

„Но пък СПА туризмът спазва много стриктно мерките и е достатъчно отговорен, още миналата година при първия локдаун подписахме с министъра на туризма и с главния държавен здравен инспектор протокол, по който да работим.

Сега написахме пак писмо до министъра на туризма и до социалния министър, защото, ако затварянето продължи по-дълго, това ще е сериозен проблем. Кадрите в нашия бизнес не се създават за едни ден, ако ги загубиш, губиш и бизнеса си.

Затова настояваме за отваряне от 1 април. В Чехия и в Сърбия дори не са затваряли спа услугите.

Ние настояваме да работят тези сектори, които не създават опасност от разпространение на заразата, например парните бани няма да работят. Но от 1 април искаме да отворим при строго разписани правила", каза още Кацарова.

Тя посочма, че са успели да оцелеят благодарение на програмата 60/40. И добавя, че очаква програмата да бъде продължена и след края на март.

В момента работят държавните бази за рехабилитация и базите по програмата на НОИ, а частните медикъл спа центрове са затворени, уточнява Кацарова.