Американският автомобилен производител Tesla отчете рекордна печалба от 438 милиона долара за първото тримесечие на тази година, съобщава CNBC.

Приходите на компанията нарастват със 74% на годишна база - до 10.39 милиарда долара.

Положителният финансов резултат до голяма степен се дължи на продажбите на въглеродни квоти - перо, което и в предходните няколко тримесечия носеше сериозни постъпления за компанията. За периода от януари до март приходите от тази дейност възлизат на 518 милиона долара.

Новият източник на приходи в началото на 2021 г. обаче са криптовалутите. Продажбите на биткойни са увеличили печалбата на компанията със 101 милиона долара.

През февруари Tesla обяви, че е закупила биткойни на стойност 1.5 милиарда долара и че за в бъдеще ще продължи да инвестира активно в дигитални валути.

Отчетът за паричните потоци на компанията за първото тримесечие показва, че тя е похарчила 1.5 милиарда долара за покупки на дигитални активи, а продажбите на криптовалути са генерирали постъпления от 272 милиона долара.

"Биткойнът се оказа добро решение и подходяща инвестиция, в която да вложим част от паричните си резерви, които не се използват в ежедневните операции. Успяхме да постигнем и добра възвръщаемост от тези вложения", казва главният финансов директор на компанията Закари Киркорн, цитиран от CNBC.

По думите му компанията има намерение да инвестира дългосрочно на криптопазарите.

Tesla вече приема и плащания в биткойн от своите клиенти.

Matchbox пуска умалени модели на електромобилиПроизводителят на играчки иска да повиши информираността сред децата относно въздействието на автомобилите върху околната среда.

През първото тримесечие на годината Tesla е продала 184 800 броя от моделите Model 3 и Model Y, което е рекорд за компанията и надвишава прогнозите на анализаторите. За същия период са продадени и 2020 броя от моделите в луксозния сегмент Model S и Model X. От тези два модела обаче не са произвеждани нови бройки.

Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск обяви, че продажбите на новата версия на Model S ще започнат през май 2021 г., а тези на Model X - през третото тримесечие на годината.

Очаква се до края на годината от двата модела в луксозния сегмент да се произвеждат по 2000 бройки на седмица.

Като цяло за 2021 г. компанията очаква ръст на продажбите от над 50%. Това означава, че продадените автомобили ще достигнат над 750 000 броя.

Междувременно, компанията отчита спад в продажбите на технологии за производство и складиране на електро енергия. Те намаляват от 787 милиона долара в последното тримесечие на 2020 до 595 милиона за първите три месеца на 2021 г.

Наскоро Tesla увеличи цената на покривните си системи си за производство на соларна енергия с 50%. Освен това те вече вървят само в пакет със системата за складиране на енергия Powerwall. Според анализаторите, цитирани от CNBC, това е отблъснало част от по-консервативните клиенти на компанията.

По време на вчерашната борсова сесия на Уолстрийт акциите на компанията поскъпнаха с 1.2%, до 738.20 долара за брой, но след публикуването на финансовия отчет в следборсовата сесия те регистрираха спад от 2.5 на сто.