Водещите индекси на световните капиталови пазари възстановиха част от вчерашните загуби, след като Федералният резерв на САЩ успокои притесненията на инвеститорите по отношение на инфлацията.

Според представителите на институцията инфлационният натиск, предизвикан от отварянето на икономиката и разхлабването на противоепидемичните мерки в страната, е временен и засега е рано да се говори за затягане на монетерната политика.

Вчера на Уолстрийт индустриалният бенчмарк Dow Jones Industrial Average и широкият S&P 500 затвориха с повишения от 1.3% и 1.2%, след като в предходната сесия регистрираха най-силния си дневен спад от февруари насам.

Тази сутрин на борсите в азиатско-тихоокеанския регион също преобладават позитивните настроения.

В Япония Nikkei 225 отчита ръст от 2.3 на сто, а хонконгският Hang Seng регистрира повишение от 0.8 на сто. В Южна Корея KOSPI добавя 1.2 на сто към стойността си, австралийският S&P/ASX 200 се повишава с 0.7 на сто, а в Китай Shanghai Composite отчита ръст от близо процент и половина спрямо вчерашните си нива.

На валутните пазари поскъпването на долара, което започна след публикуването на изненадващо силните данни за инфлацията в САЩ в сряда, временно спря тази сутрин, но въпреки това "зелените пари" са на път да приключат седмицата с повишение.

Доларовият индекс, който следи движението на американската валута срещу кошница от водещи парични единици, регистрира повишение от 0.5 на сто от началото на тази седмица.

Спрямо еврото доларът се търгува на ниво от 1.2087 тази сутрин, а спрямо йената - на 109.53.

Държавните електронни пари - експеримент, който променя световните финансиТехнологичните промени се отразяват и на финансовата система

Криптовалутите, които вчера също се сринаха на фона на песимизма на капиталовите пазари, днес се търгуват в тесни граници.

Биткойнът остава близо до достигнатото вчера близо тримесечно дъно на ниво от 49 400 долара за брой, а втората най-търгувана криптовалута - етер, се разменя за 3813 долара за брой, след като в сряда достигна исторически връх от 4380.64 долара за брой.

На стоковите пазари петролът продължава низходящия си тренд след масовите разпродажби от последните дни. Ключовият американски петролопровод Colonial Pipelinе възобнови дейността си след близо едноседмично прекъсване заради хакерска атака.

Основните притеснения на пазарните участници обаче остават свързани с Индия, където броят на заразените с COVID-19 продължава да расте.

Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 0.2% тази сутрин, до ниво от 63.70 долара за барел. Сортът брент пък отбеляза спад от 0.3 на сто до 66.84 долара за барел.