Десетте най-богати хора в света притежават съвкупно състояние от 1.27 трилиона долара, сочат данни на Bloomberg.

Изданието, което следи богатствата на 500-те най-богати хора на планетата измерва, че осем от тях са натрупали суми, които са по-големи от 100 млрд. долара.

Общо 9 от 10-те най-богати хора в света пък са с американско гражданство. Единственият европеец е класиран на трето място, а неговото име е Бернар Арно. Французинът е Председател на Борда на директорите на компанията за луксозни стоки LVMH Moet Hennessy и притежава 161 млрд. долара.

Пред него са единствено Джеф Безос и Илон Мъск. Безос е основател на компанията за онлайн търговия Amazon и притежава 188 млрд. долара, докато Мъск е главен изпълнителен директор на Tesla и състоянието му се оценява на 164 млрд. долара.

В топ 5 са още съоснователите на Microsoft и Facebook Бил Гейтс (144 млрд. долара) и Марк Закърбърг (118 млрд. долара), следвани от един от най-добрите инвеститори за всички времена Уорън Бъфет (110 млрд. долара).

Имотите на Марк Закърбърг Милиардерът инвестира основно в четири дестинации

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин заемат седма и осма позиция с респективно 104 и 101 млрд. долара, а топ 10 се допълва от Лари Елисън и Стив Балмър, притежаващи 91 и 89 млрд. долара.

Елисън е основател на софтуерният гигант Oracle, докато Балмър в продължение на доста години бе главен изпълнителен директор на Microsoft.

Милиардерски курорт ни учи как да живеем по-дълго срещу 1200 долара на нощДо курорта може да се стигне с чартърната компания на Лари Елисън Lanai Air, а от летището до хотела ще бъдете превозени в Tesla

Най-богатата жена в света е Франсоа Бетанкур Майерс, която е наследницата на империята на L'Oreal. Нейното състояние се оценява на 85 млрд. долара, което е достатъчно за 11-а позиция в най-престижната класация на света.