Ако сте изпитвали затруднения да мислите ясно по време на пандемията от коронавирус, може да страдате от “мозъчна мъгла”.

“Мозъчната мъгла е комбинация от симптоми, които засилват загубата на умствена яснота,” пише Сабрина Бренан в публикуваната наскоро нейна книга “Да победим мозъчната мъгла.”

Въпреки че няма официални статистически данни за разпространението на мозъчната мъгла, Бренан посочва, че около 600 милиона души по света страдат от когнитивна дисфункция, което е клиничното описание на проблема.

Изпитването на трудност да мислим ясно също така е описвано като един от симптомите на “дълго прекаран COVID-19.” Дори и ако не сте преболедували коронавируса през последната година, може да страдате от мозъчна мъгла, казва Бренан пред CNBC и предлага няколко начина за справяне с това.

Мозъкът обича моделите

Една от основните причини, поради които хората изпитват мозъчна мъгла, е заради липсата на обичайно повтарящо се действие.

Преди пандемията Бренан твърди, че около 40% от поведението на хората е било обичайно, а това е “от съществено значение, за да може нашият мозък да функционира ефективно.”

Това е така, защото мозъкът разчита на модели.

Бренан обяснява, че мозъкът е високоенергиен орган, който потребява около една четвърт от хранителните вещества, които консумираме. Кората на главния мозък е най-големият потребител на енергия.

За да обработва тази енергия ефективно, мозъкът проверява постоянно за модели.

Ползи за здравето от ранното лягане и събужданеИ колко е важен сънят

Това е така, за да може да прилага “автоматично поведение, използвайки далеч по-малко ресурси,” обяснява Бренан. Мислещата част от мозъка участва единствено в началото и в края на дадена дейност, “като книгоразделител,” а емоционалната, или лимбичната част от мозъка, се грижи за останалото.

“По дефициния това се случва без усилия, на автопилот. Чувате много хора да казват, че прекарваме прекалено много време на автопилот. Това може и да е вярно, но ние трябва да прекарваме известно време на автопилот, защото в противен случай мозъкът ще се претовари напълно,” казва Бренан.

Сутрешни ритуали

По-голяма част от сутрешните ни ритуали бяха обичайни, казва Бренан. Така че “първото съзнателно напрежение за мозъка идваше може би към 9:30 часа,” когато пристигате в офиса.

Разпространението на COVID-19 и последвалите локдауни нарушиха голяма част от тези ритуали, тъй като повечето хора започнаха да работят от дома. Това породи редица предизвикателства, като намирането на подходящо място у дома за работа, намирането на мотивация да се облечете и лягането в разумно време вечер.

При това положение, според Бренан, често срещано е било поведението да става доста “хаотично”, което пък затруднява мозъка при откриването на модел.

“Вашият мозък наистина се затормозява от това, така че му остават много малко способности да се занимава с наистина когнитивни неща,” обяснява тя.

Ключовата първа стъпка за преодоляването на мозъчната мъгла е въвеждането отново на познати ритуали, казва Бренан, съветвайки хората дори да си създават “измислено пътуване до работа”, като разходка в квартала, за да “сложител разделител на деня.”

“Длъжници на съня“

Бренан подчертава, че мозъчната мъгла не е “диагноза, заболяване или някакво разстройство,” а признак на някакъв съществуващ здравословен проблем или последствие от решения, свързани с начина на живот, като недоспиването.

Според нея качественият и достатъчен сън е от съществено значение за борбата с мозъчната мъгла, тъй като това позволява на мозъка да изчиства токсините.

Тя го сравнява с “почистването на улиците през нощта, когато по тях няма трафик.”

“Това, от което мозъкът на практика има нужда, е да не се занимавате с когнитивна дейност, за да може да извърши наистина дълбоко прочистване и да се освободи от токсините,” добавя тя.

Един простичък начин да разберете дали се наспивате достатъчно е, ако се будите, чувствайки се изморени. Това е признак, че химикалът на съня аденозин, който ни кара да се чувстваме сънени, не се е изчистил напълно от тялото ни и сме „длъжници на съня“, обяснява тя.

Бренан също така казва, че спортът е от съществено значение за справянето с мозъчната мъгла, тъй като той води до освобождаването на протеин, който носи името мозъчен невротрофичен фактор, или абриневрин. Той способства за по-лесния растеж на мозъчните клетки и връзки.