Сингапур планира поетапно отваряне и “ново нормално”, ако се приеме, че COVID-19 може да бъде контролиран чрез масова ваксинация, но може никога да не изчезне напълно, се казва в публикация на трима ключови министри на града-държава в местно печатно издание.

Изготвяме пътна карта за преминаване към това ново нормално, в тандем с постигането на нашите цели относно ваксинацията, макар че знаем, че битката срещу COVID-19 ще продължи да бъде изпълнена с несигурност,” пишат министърът на търговията и промишлеността Ган Ким Йонг, финансовият министър Лорънс Уонг и здравният министър Онг Йе Кунг в The Straits Times.

Островната държава се опитва да се справи с предпазливо отваряне, целейки да ограничава потенциалните клъстери от нови случай, докато още хора не бъдат ваксинирани. Премиерът Лий Сиен Лунг е заявявал, че масовата ваксинация е от ключово значение за това търговският хъб да може да отвори напълно, в това число да облекчи правилата по отношение на маските, спазването на социална дистанция и пътуването.

Сингапур си е поставила за цел да ваксинира две трети от населението до националния празник на страната, който е на 9 август, пишат министрите. Повече от половината от населението вече е получило първа доза от ваксините срещу COVID-19, а около 36% са напълно ваксинирани, което е един от най-високите проценти в Азия, сочат данни на Bloomberg.

Тримата министри посочват Израел като пример, заявявайки, че нивото на заразяване сред ваксинираните хора е 30 пъти по-ниско, в сравнение с тези, които не са ваксинирани. “На практика, с високо ниво на ваксинация, Израел сведе клиничните резултати от COVID-19 до сходни с тези на сезонния грип в САЩ,” казват те.

Израел е сред лидерите по имунизация в света, като близо 57% от населението са получили по две дози от ваксината на Pfizer Inc. и BioNTech SE. Нивата на предаване на инфекцията в страната паднаха, а болниците, които преди това бяха претоварени, сега лекуват само няколко десетки пациенти с COVID-19.

Топ 20 на най-евтините и най-скъпите за живот градове в света Най-евтините за живот градове в Европа са Минск в Беларус, който е 13-ият най-евтин, и Скопие - столицата на Северна Македония, заемащ 18-а позиция

Дори и Израел обаче не можа да изкорени напълно болестта. Нивото на ваксинация се забавя в последните месеци, а тази седмица страната обяви над 100 нови случая на COVID-19 за първи път от април насам, което накара правителството да започне да въвежда отново правилата за маски и карантина, които бяха отменени преди седмици.

Според министрите на Сингапур новото нормално за търговския център би могло да включва:

  • Позволяване на заразените хора да се възстановяват у дома
  • Ограничаването на “мащабното проследяване и карантиниране на хора всеки път, когато бъде открита инфекция”; вместо това хората може да се тестват редовно и да се самоизолират при нужда
  • Изместването на фокуса от общия брой на дневните случаи към това колко хора са много болни, подобно на начина, по който страната следи вируса
  • Прогресивно облекчаване на мерките за безопасност, в това число възстановяване на големите събирания и важните събития като парада за националния празник на страната. “Компаниите ще имат сигурността, че дейността им няма да бъде нарушена,” пишат тримата министри.
  • Възстановяването на пътуванията до страни, които “контролират вируса и са го превърнали в ендемична норма”; при този сценарий ваксинираните пътници, които дадат отрицателни тестове при заминаването и пристигането си, могат да бъдат освободени от карантина.
  • “Не можем да изкореним болестта, но можем да превърнем пандемията в нещо, което е много по-малка заплаха,” пишат министрите, посочвайки примери като грипа и варицелата. Постигайки това хората в Сингапур ще могат да “продължат с живота си.”