Зони, свободни от коронавирус, допълнителна надбавка и отпуск за ваксинираните, както и засилване на контрола в рисковите места са сред новите стимули и мерки, които правителството на Кипър прие на извънредно заседание. Решенията са в отговор на рязкото увеличаване на новозаразените през последната седмица, предава Българското национално радио.

Правителството иска да насърчи още повече хората, особено младежите, да се ваксинират, въпреки че вече 65% от населението в страната е получило поне една доза от препаратите срещу COVID-19.

Допълнителна надбавка за отпуск ще бъде предоставена на тези, които се ваксинират от 15 юли до 31 август. Заетите в държавния и частния сектор ще могат да отсъстват от работа целия ден, в който отиват да се ваксинират.

От 1 август вече няма да се правят безплатни бързи тестове по правителствената програма. Въвеждат се и по-строги мерки в места с повишен риск от предаване на вируса.

От 9 юли коронавирусният "безопасен пропуск" /"SafePass"/ ще се изисква както за закрити, така и за открити зони, където се събират повече от 20 души наведнъж. Пропускът включва ваксинация, преболедуване или тест.

Гърция обмисля премахването на задължителните маски за лице на откритоОчаква се решението на правителствения консултативен комитет по коронавируса на страната


От 21 юли заетостта на стадиони, кина, театри, концертни площадки се увеличава до 75%, като посещенията им са разрешени само за ваксинирани или преболедували.

Решенията на правителството бяха взети на фона на нов рекорд на новозаразените. В петък в Кипър бяха регистрирани над 500 положителни случаи от направените повече от 45 000 теста. От четвъртък страната попадна отново в "червената" зона на европейската карта на разпространението на коронавируса.