Ако се чудите какво да пиете в новогодишната нощ, няма как да сгрешите, ако изберете класически коктейл.

Манхатън, Маргарита, джин с тоник….Те, наред с други, доказаха, че издържат на непрекъснато променящите се тенденции сред напитките, независимо от колко време съществуват.

Причината? Имат надеждна рецепта, която е проста и вкусна. Затова, ако сте любител на коктейлите, има няколко класики, които трябва да знаете как да направите.

От тяхната интересна история до прости съставки, ще можете да впечатлите гостите си.

Манхатън

Имате нужда от добра напитка? Тогава не търсете повече - Манхатън. Сладък вермут, ароматно горчиво и качествено уиски - за предпочитане с ръж – са в основата на този елегантен коктейл. Датиращ от 1800 г., Манхатън е един от първите, който използва вермут като съставка.

Това, от което се нуждаете за него, е 60 мл ръжено уиски, 30 мл сладък вермут и няколко капки горчивка. Сложете всички съставки в чаша с лед, разбъркайте, след това прецедете в коктейлна чаша и украсете с череша. Сега седнете, отпуснете се и се насладете на коктейла си.

Негрони

Коктейлът е италианска класика, направена от емблематичния ликьор Campari. Вибриращият червен цвят на тази класика се предполага, че съществува от 1919 г. Историята разказва, че граф Камило Негрони е помолил местния барман в Caffe Casoni във Флоренция да използва джин в коктейл Американо вместо газирана вода. Коктейлът е успешен и скоро става известен като Негрони.

Ако харесвате вашите коктейли силни и горчиви, тогава тази класика е за вас. Въпреки красивия си рубиненочервен цвят, който подсказва сладникав вкус, той се отличава със силни съставки. За да направите този алкохолен коктейл, комбинирайте равни части Campari, джин и сладък вермут, разбъркайте, след което украсете с парче портокал.

Една глътка и ще разберете защо Негрони е италианска класика.

Мартини

Този коктейл има много версии и всеки има предпочитания към някоя, но класиката е с джин. За да направите джин мартини, смесете 90 мл джин и 15 мл вермут в чаша. Разбийте за около 30 секунди, след това прецедете в класическа чаша за мартини. Оставяме гарнитурата на вас - няколко маслини или лимонова кора винаги са добре дошли.

Джин с тоник

Просто не можете да сбъркате с джин и тоник. Коктейлът с две съставки звучи като нещо съвсем логично, но зад него стои интересна предистория. През 1800 г. британските офицери в Индия се борят с маларията, пиейки хининов тоник. Подобрявайки вкуса на тоника, те добавят джин към сместа, като по този начин се ражда джин с тоник.

Всичко е ясно – смесете една част джин с две части тоник. Сложете малко лед и лайм и сте готови.

Том Колинс

Може да не сте познавали Том Колинс, но вероятно сте опитали неговото наследство. Класика, която съществува от 1874 г., Том Колинс, всъщност, е измислен герой, който е злепоставен от свой приятел.

За коктейла, носещ неговото име, сложете чаша с лед във фризера. В шейкър с лед добавете 70 мл джин, около 15 мл лимонов сок и 15 мл сироп. Разбийте, след това прецедете в чашата. Коктейлът се гарнира със сода и лимон.

Маргарита

В днешно време трудно бихте намерили някой, който не знае какво е Маргарита. Това, на което може да попаднете, обаче е дебат за това как правилно да направите тази класика. Смята се, че коктейлът е еволюирал от друг, известен като „Дейзи“, който съдържа алкохол по избор на пиещия, гренадин и лайм.

Когато се прави с текила, се смесва с портокалов ликьор, лайм и сода. С нарастването на популярността си той приема испанската дума за маргаритка - Маргарита. За да направите тази класика, смесете 115 мл качествена текила в шейкър, заедно с 55 мл коантро, сок от два лайма и лед. Разбийте, след това прецедете в чаша с лед и украсете с лайм.

Дайкири

Замисляли ли сте се защо ваканция на остров и дайкири вървят ръка за ръка? Може би заради сладкия плодов вкус, може би заради произхода му, а може би и заради двете. Предполага се, че дайкири е изобретен в Куба от американски инженер с името Дженингс Кокс. Историята разказва, че той свършва джина за своите гости, затова взима ром, смесвайки го с още съставки, които го превръщат в класика.

В шейкър, пълен с лед, комбинирайте ром, лайм и сироп. Разбийте, прецедете в охладена чаша.