Правителството на САЩ продаде единствен по рода си албум на рап групата Wu-Tang Clan, който преди това бе собственост на ръководител на фармацевтична компания. Преди време той бе наричан "най-мразеният човек в Америка".

Мартин Шкрели, който се прочу с това, че вдигна цената животоспасяващо лекарство, купува албума Once Upon a Time in Shaolin за 2 млн. долара през 2015 г.

Албумът бе представен от Wu-Tang Clan като уникално произведение на изкуството.

Шкрели предава албума на щатските власти през 2018 г. след като е осъден за измама.

Продажбата на албума означава, че бившият ръководител на фармацевтичната компания вече е изплатил напълно дължимите към правителството 7.4 млн. долара, пише BBC.

Заради споразумение за конфиденциалност с купувача властите не могат да обявят нито кой е купил албума от щатското правителство, нито срещу каква сума.

Адвокатът на Шкрели обаче казва пред CNBC, че продажната цена е била "значително по-голяма" от това, което неговият клиент е платил за него.

Давид Гета продаде музикалния си каталог срещу 100 млн. долараГета е една от най-големите фигури в поп и денс музиката през 21 век

Wu-Tang Clan започва работа по албума в края на първото десетилетие от новия век, а той е завършен за шест години. Албумът е записан в Ню Йорк и продуциран в Маракеш и включва изпълнители като поп звездата Шер и актрисата от „Игра на тронове“ Карис ван Хоутен.

Смятайки, че стойността на музиката е обезценена от стрийминг услугите и пиратството групата решава да пусне само едно копие на албума.

Албумът е представен в ръчно гравирана кутия от никел и сребро и съдържа сертификат за автентичност.

След като разбира, че Шкрели е купил албума групата решава да дари "значителна част" от приходите си за благотворителност, заяви пред Bloomberg RZA, който е един от основателите на Wu-Tang.

Шкрели попадна в новинарските заглавия през 2015 г. след като основава Turing Pharmaceuticals, купува лекарството Daraprim и вдига цената му с 5 000% до 750 долара за хапче.

Лекарството се използва при пациенти със СПИН, както и при бременни жени и възрастни хора.

През декември 2015 г. той бе обвинен в измами с ценни книжа и присвояването на милиони долари от хеджфондовете, които ръководел.

Той бе осъден по тези обвинения, както и заради изкуственото завишаване на цената на акциите на Retrophin, фармацевтична компания, която основава през 2011 г.