Водопадите са едни от най-популярните туристически дестинации, защото привличат хората със своята енергия. България може да се похвали с изключително богато разнообразие от планини и реки с различен релеф и структура. А това означава, че и водопадите, които се срещат в тях, не са никак малко.

Ето кои са 10-те най-високи водопада в България. 7 от тях се намират в Стара планина, включително и петте най-високи, така че спокойно можем да кажем, бе Балканът е идеалното място за любителите на тези природни феномени.

10. Полска Скакавица (52 метра),Земенска планина

Водопадът Полска Скакавица се намира близо до едноименното село Скакавица, което е разположено в Земенския пролом на 18 километра от град Кюстендил. До селото може да се стигне както с автомобил, така и с влак или автобус.

Водопадът Полска скакавица е с височина от 52 метра, като любопитното е, че за разлика от повечето водопади, които се "смаляват" с времето, той всъщност се "издига" заради високото съдържание на варовик във водата.

В горната част на водопада се намира църквата „Св. Димитър“, построена през 1892 година.

9. Бабско пръскало (54 метра), Стара планина

Водопад Бабското пръскало се намира в националния парк Централен Балкан в Стара планина. Той е един от най-пълноводните в този район. До самия водопад се стига по пътя от село Тъжа до хижа Тъжа или от хижа Триглав по пътеката за връх Голям Кадемлия.

В близост до водопада има изградена екопътека, по която се стига до горната му част. От там се открива гледка към околните върхове.

Който и маршрут да изберете обаче, трябва да имате предвид, че преходът не е от най-лесните и отнема поне 4-5 часа.

8. Боров камък (63 метра), Стара планина

Водопадът Боров камък се намира във Врачанския балкан. Екопътеката, която води до него, тръгва от село Згориград. Преходът до водопада отнема около час и половина.

Екопътеката е добре маркирана, като по протежението и има изградени дървени мостчета и стъпала.

7. Водопад Орфей (68 метра), Родопите

Водопадът Орфей се намира в местност край град Смолян в Родопите, известна като Каньона на водопадите.

Името ѝ идва от множеството водни каскади, които са се образували по протежението на река Еленска, която минава през резервата Сосковчето. Броят на водопадите е около 50, като Орфей е най-високият от тях и носи името на митичния тракийски певец.

По протежението на каньона има изградена екопътека, която е с дължина от 6 километра.

6. Рилска Скакавица (70 метра), Рила

Рилска скакавица е най-високият водопад в Рила. Разположен е на 1950 метра надморска височина, а местността покрай него предлага изключително красиви гледки към околната местност.

Водопадът е пълноводен почти през цялата година. До него се стига най-лесно от хижа Скакавица, която е известна и като хижата, която е заобиколена от най-много водопади. Преходът от хижата до водопада отнема около 40 минути.

5. Кадемлийско пръскало (72 метра), Стара планина

Кадемлийското пръскало се намира на 1500 метра надморска височина в Калоферския Балкан на запад от връх Триглав. В подножието на водопада има карстов извор и малка пещера.

Водопадът е разположен така, че можете да се приближите съвсем близо до него и да усетите пръските и тътена на водата, падаща от 72 метра височина.

Пътеката до водопада започва от с. Тъжа, а преходът отнема поне 4-5 часа в посока.

4. Видимско пръскало (80 метра), Стара планина

Видимското пръскало се намира в резервата Северен Джендем в националния парк Централен Балкан в Стара Планина.

Той се образува от сливането на три отделни потока, извиращи малко под главното било на планината.

До водопада се стига по екопътека, която започва от град Априлци. Тя води до панорамна площадка, от която може да се наблюдава красотата на водния феномен. Достигането до самия водопад обаче не е за всеки.

Видимското пръскало е един от най-трудно достъпните водопади в България. До подножието му се стига трудно, а преходът е подходящ само за много опитни планинари.

Красотата на най-високия водопад в България (снимки)Препускащо по южния склон под най-високия връх в Стара планина - Ботев, Райското пръскало е най-високият постоянно течащ водопад не само у нас, но и на Балканския полуостров


3. Бовска Скакля (85 метра), Стара планина

Водопадът се намира в района на живописното Искърско дефиле в Стара планина в близост до село Заселе, което е част от община Своге. Точно под водопада преминава популярната Вазова екопътека, за която се твърди, че е била една от любимите дестинации за великия български поет Иван Вазов.

Бовска Скакля е третият най-висок водопад у нас, но не е пълноводен през цялата година. През летните и есенните месеци обикновено пресъхва. Най-подходяща за посещение е пролетта, когато водопадът е най-пълноводен.

Местните го наричат Перлата на Искърското дефиле. Вазовата екопътека тръгва от село Гара Бов, до което може да се стигне с автомобил или влак. Горният ѝ край пък е в село Заселе, като преходът между двете села отнема около час и половина.

2. Райското пръскало (125 метра), Стара планина

Райското пръскало се намира в Стара планина, на южния склон на най-високия ѝ връх Ботев. Той е и най-високият постоянен водопад в България и на Балканския полуостров с пад от близо 125 метра.

Водопадът се намира на територията на резервата Джендема в Национален парк Централен Балкан. Образуван е от водите на Пръскалската река, идващи от вечния снежник, разположен под връх Ботев, който дори през лятото не се стопява напълно.

В подножието на водопада се намира хижа Рай, която е и изходен пункт за посещението му. До самата хижа пък се стига от местността Паниците край град Калофер.

1.Врачанска Скакля, 141 метра, Стара планина

Водопадът Скакля се намира във Врачанския Балкан и, поне на теория, е най-високият в България с пад на водата от 141 метра. За "първенството" в класацията обаче отдавна се водят спорове, тъй като Врачанска Скакля не е пълноводен през цялата година. Обикновено през летните месеци водите му пресъхват.

Това е и причината, поради която титлата за най-висок водопад у нас често се "присъжда" на Райското пръскало.

Когато обаче е пълноводен (най-често в ранните пролетни месеци по време на снеготопенето), Врачанската Скакля представлява внушителна гледка.

До него се стига от Враца по пътя за пещерата Леденика. След пролома Вратцата в ляво от шосето има отбивка, от която тръгва пътеката за водопада. Преходът в едната посока отнема около 4 часа.