Талибаните завзеха още три провинциални столици в Афганистан, ускорявайки настъплението си срещу правителствените сили в страната, съобщава Ал Джазира. Така градовете, които през последните дни попаднаха в ръцете на ислямистката групировка, вече са 5.

На 6 август тя превзе Зарандж, столицата на провинция Нимруз. Ден по-късно падна и Шеберган, столицата на Джавзан, а на 8 август талибаните установиха контрол над Кундуз, Сар е Пол и Талокан.

Нито един от тези пет града не е сред най-големите в страната, но въпреки това превземането им е индикация за увеличаващия се натиск върху правителствените въоръжени сили от страна на талибаните.

Много от жителите на Кундуз са се опитали да напуснат града преди настъплението, а тези, които са останали, се страхуват да излизат от домовете си, казват представители на местната администрация. Междувременно правителствената армия предприе въздушни удари срещу талибаните, при които също имаше загинали цивилни граждани, тъй като бойците на групировката обикновено използват за укритие жилищни сгради и гъсто населени квартали.

Не е ясно дали правителствената армия ще успее да си върне контрола над тези провинциални столици. През 2015 и 2016 година Кундуз също попадна за кратко в ръцете на Талибаните, но и в двата случая беше освобождаван няколко дни по-късно. След оттеглянето на американската армия от страната обаче, тази задача няма да е толкова лесна, смятат експертите.

Междувременно в южните провинции Кандахар и Хелманд боевете между редовната армия и талибаните. Групировката контролира голяма част от селските райони в страната, но до този момент градските центрове оставаха под контрола на правителството.

20 години по-късно: Талибаните се готвят отново да управляват АфганистанИслямската групировка контролира по-голямата част от страната извън големите градове


Официалното становище и на двете страни е, че се водят преговори за подписване на споразумение, каквото беше предвидено при изтеглянето на американските сили от страната. На практика обаче талибаните просто използваха момента, за да засилят своя натиск върху атакуваните от тях позиции.

Междувременно все повече афганистанци изразяват опасенията си от намесата на съседен Пакистан. Там живеят повечето лидери на талибаните, а техните бойци често търсят спасение на пакистанска територия. С покачването на напрежението и ожесточаването на боевете между правителствената армия и силите на талибаните, антипакистанските настроения се усилват, отбелязват международните наблюдатели.

Засега и правителството и представителите на изтеглящите се международни сили за сигурност поддържат тезата, че напредването на талибаните може да бъде спряно и че ще бъде предприета контраофанзива за връщане на контрола над градските центрове. Но петте провинциални столици, които попаднаха под контрола на групировката, едва ли ще са последните, отбелязват експертите.