Дебютът на компанията за търговия на финансовите пазари Robinhood не оправда очакванията - точно какъвто беше и случаят с първичното публично предлагане на акции на Facebook преди повече от девет години.

Въпреки слабия старт обаче, цената на акциите на Robinhood върви нагоре през последната седмица.

Може ли да продължи да се покачва и в крайна сметка компанията да се превърне във Facebook на финансовите услуги?

Прекалено рано е да се каже, но акциите на Robinhood дебютираха на борсата с цена от 38 долара за брой — същата като тези на Facebook при IPO-то й през май 2012 г. Днес акциите на Facebook се търгуват на цена от около 361 долара за брой.

Цената на акциите на Robinhood определено отбеляза сериозни колебания досега. Книжата поевтиняват с 8% в първия си ден на борсата и цената им падна до 33.25 долара във втория ден. След това обаче тя тръгна нагоре и нараства с близо 40% над тази от IPO-то, като се движи около 54 долара в момента. Акциите дори за кратко поскъпнаха до 85 долара миналата седмица.

Това е причината, поради която някои наблюдатели определят Robinhood като „мийм акция“ (meme stock), въпреки че много от потребителите на Reddit критикуват платформата по редица причини, сред които и временната забрана за купуването на акции на GameStop по-рано през годината.

"Платформата, която даде тласък на търговията с мийм акции, се превърна в такава, което понякога е в полза на Robinood, а други пъти в ущърб", казва пред CNN Business Джонатан Анастас, председател на Alpha Esports Tech - компания за мобилни игри.

Това ли беше всичко от армията потребители на Reddit, които искат да свалят Robinhood на колене? Може би. На компанията се приписва заслугата и едновременно с това е критикувана за това, че е помогнала за превръщането на инвестирането в нещо като игра. Анастас обаче твърди, че Robinhood просто следва парите.

"Те се харесват на една група трейдър, които са фокусирани повече върху емоциите и инерцията," казва Анастас. "Robinhood не е оценява по фундаменти."

Вече се оглежда за придобивания

Въпреки това Robinhood вече е публична компания с пазарна капитализация от над 45 млрд. долара и иска да разраства бизнесa си бързо - точно както Facebook правеше преди.

Платформата обяви тази седмица, че купува Say Technologies - онлайн платформа, насочена към индивидуалните инвеститори, за 140 млн. долара в брой.

"Подобно на Robinhood, Say е изградена въз основа на убеждението, че всички трябва да имат един и същи достъп до финансовите пазари, както Уолстрийт инсайдърите," казва Апарна Ченапраграда, главен продуктов директор на Robinhood.

"Ние споделяме една обща цел за елиминирането на бариерите, които пречат на хората да участват в нашата финансова система," добавя тя.

Създателите на Robinhood намалиха заплатите си с 90%, но остават милиардериПрез април основателите на приложението за борсова търговия Robinhood Влад Тенев и Байджу Бат взеха решение да си намалят заплатите с 90% до 34 248 долара годишно

Фактът, че Robinhood има желание да осъществи придобиване толкова скоро след IPO-то си е сходен с голямата сделка, която Facebook сключи през 2012 г. - точно преди да стане публична компания. Тогава Facebook купи Instagram за 1 млрд. долара - сделка, която някои сметнаха за прекалено скъпа тогава.

Facebook, подобно на Robinhood, също изпитваше затруднения веднага след IPO-то. Всъщност, първичното публично предлагане на социалната мрежа беше дори още по-неуспешно, тъй като акциите поевтиняха с над 50% под цената им от IPO-то през първите няколко месеца след началото на търговията, преди да формират дъно.

Главният изпълнителен директор Марк Закърбърг обаче се смя последен. Придобиването на Instagram помогна на Facebook да стане по-голям играч сред мобилните потребители и й позволи да привлече още повече от младите потребители, към които се стремят рекламодателите. Девет години след "неуспешното" IPO, в момента Facebook е оценявана на над 1 трлн. долара.

Сериозна конкуренция във финтек сферата и от Уолстрийт

Далече обаче не е гарантирано, че Robinhood е на път да извърши подобен скок до 2030 г. Подобно на Закърбърг, главният изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев ще трябва да задържа Robinhood на върха на пазарните тенденции, за да може тя да се разраства още повече.

"Robinhood има много противници, но компанията има милиони клиенти, а посоката й на развитие е ясна," казва Майкъл Камерман, главен изпълнителен директор на онлайн брокера Skilling. "Смятам, че Влад иска да привлича дори още по-заможни клиенти."

Robinhood ще трябва да се справя и със сериозна конкуренция в следващото десетилетие.

Конкурентни компании за онлайн търговия са по петите на Robinhood, в това число Webull и eToro, която е в процес по сливане с компания за придобиване със специална цел (SPAC), за да може също да излезе на борсата.

Междувременно, гигантите във финансовата сфера Charles Schwab и Morgan Stanley също ухажват по-агресивно индивидуалните трейдъри, благодарение на респективните придобивания на онлайн брокерите TD Ameritrade и E-Trade.

Имайки предвид това, Robinhood може някой ден да се окаже и апетитна мишена за придобиване от страна на по-голяма финансова компания, която вероятно с удоволствие би се сдобила с по-младата клиентска база на Robinhood.

"Богатството се пренасочва от поколението, родено след Втората световна война и поколението X към милениалите и поколението Z," казва Анастас. "По-младите инвеститори имат различни предпочитания."