Местонахождението на високопоставен саудитски принц, който беше задържан в чистката от Ritz-Carlton през 2017 г. остава неизвестно, след като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман продължава с изпълнението на плановете си да обезсили потенциалните си съперници.

Принц Файсал бин Абдула ал-Сауд първо беше арестуван на 4 ноември 2017 г. и беше държан в хотел Ritz-Carlton в Рияд заедно с десетки други членове на кралското семейство, като част от мерките срещу корупцията в кралското семейство.

Операцията беше под ръководството престолонаследника Мохамед бин Салман.

Файсал е син на крал Абдула, който почина през 2015 г. и бе заменен от неговия полубрат и баща на Мохамед бин Салман, Салман.

Файсал бе освободен от Ritz-Carlton малко след задържането си, но през март 2020 г., агенти на саудитските служби за сигурност са го задържали отново в частната ферма на крал Абдула, близо до Рияд, е заявил пред Insider близък до принца източник.

Изчезването на Файсал първо беше обявено от Human Rights Watch, но част от подробностите около задържането не бяха съобщени преди това. Саудитски агенти са обвинили Файсал, че е заразен с COVID-19, което той е отрекъл.

Впоследстие принцът е бил инжектиран с неизвестно вещество и е бил отведен, според същия източник, пожелал анонимност. Срещу него не са повдигнати обвинения за някакво престъпление.

"Изчезването на Файсал дойде в период, в който той живееше сам във фермата на крал Абдула. Той вече се бореше с депресия, сърдечни проблеми и още един развод," заявява източникът на Insider.