Редица високопоставени служители в Саудитска Арабия, сред които и двама представители на кралското семейство, бяха отстранени от постовете си.

С указ саудитският крал Салман освобождава принц Фахад бин Турки от поста му командир на военните сили в предвожданата от Саудитска Арабия коалиция в Йемен.

Неговият син Абдулазиз бин Фахад също е освободен от поста си като заместник-ръководител.

Двамата мъже, заедно с четирима други, ще бъдат разследвани за "подозрителни финансови сделки" в Министерството на отбраната, се казва в указа.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който е син на краля и е считан за фактическия владетел на Саудитска Арабия, оглави кампания срещу предполагаемата корупция в управлението на страната, информира BBC.

Негови критици обаче твърдят, че шумните арести са насочени към премахването на препятствията към установяването на пълна власт от страна на принца.

По-рано през годината Wall Street Journal информира, че трима високопоставени представители на кралското семейство са били арестувани, в това число и по-малкия брат на краля принц Ахмед бин Абдулазиз и бившия престолонаследник Мохамед бин Найеф.

През 2017 г. десетки представители на кралското семейство, министри и бизнесмени бяха задържани в хотел Ritz-Carlton в Рияд.

Повечето от тях впоследствие бяха освободени, но едва след като сключиха споразумения с държавата на стойност общо 106.7 млрд. долара.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман беше аплодиран от международната общност, след като обеща редица икономически и социални реформи в силно консервативната страна, след като дойде на власт през 2016 г.

Той обаче се замеси в редица скандали, сред които и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в посолството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г. и предполагаемия опит за убийство в Канада на бивш ръководител от разузнаването на Саудитска Арабия.

Той също така е критикуван за продължаващия конфликт с Йемен, където Саудитска Арабия подкрепя проправителствените сили и за лошото отношение към активистки, защитаващи правата на жените, въпреки премахването на някои ограничения, в това число и забраната да управляват автомобили.