Ако сте склонни да правите импулсивни покупки, може да предотвратите харченето на прекалено много средства, ако се замисляте, когато пазарувате.

А това може да е от съществено значение, когато става въпрос за вместване в бюджет.

Една стратегия, която би могла да е от помощ, е да си изберете определен ден от седмицата или месеца за покупки. Вместо да купувате нещо веднага, изчакайте до предварително определения от вас ден, като например вторник или последния ден на месеца, за да направите покупката, пише CNBC.

Изчаквайки си предоставяте време да решите дали съответният артикул си заслужава парите. Може да откриете, че в крайна сметка, всъщност, нямате нужда от него или просто не го искате.

Когато говорим за пари, има седем типа хора. От кой тип сте вие?Определянето към кой тип спадате вие и осъзнаването на капаните на всеки от тях може да подобри значително отношенията ви с парите

Най-малкото, което можете да направите, е да изчакате поне 24 часа преди да правите каквито и да било импулсни покупки, за да изкорените изкушението. По този начин вие си отделяте време, за да планирате покупката, вместо да купувате артикула импулсивно.

От помощ също така би било интегрирането на вашите дългосрочни финансови цели в месечния ви бюджет. Планирате ли преместване в ново жилище, покупка на кола или резервация на почивка?

Ако по-мащабните ви финансови цели продължават да бъдат ваш приоритет, може да решите да се откажете от по-малки покупки и да насочите тези пари към спестявания или инвестиции.