Universal Music Group ще постигне пазарна капитализация от 33 милиарда евро, когато акциите ѝ започнат да се търгуват на фондовата борса в Амстердам следващата седмица.

Това показват данните от проспекта на най-голямата музикална компания в света, цитирани от Marketwatch.

Universal, която държи правата на някои от най-популярните изпълнители в света, като The Weeknd, Били Айлиш, Пост Малоун и Тейлър Суифт, ще се превърне в публична компания, след като през лятото на миналата година това направи нейния конкурент Warner Music Group.

Компаниите от музикалната индустрия се опитват да се възползват от възродения интерес на инвеститорите, благодарение на стрийминг платформите, като Apple Music и Spotify. Потреблението на този тип услуги се повиши значително по време на пандемията от COVID-19, когато хората бяха принудени да прекарват повече време вкъщи.

Листването на фондовата борса ще даде възможност на Universal Music Group да разшири портфейла си и да привлече нови инвеститори, тъй като до момента те можеха да купуват акции единствено от нейната компания-майка Vivendi SE.

Прогнозната пазарна оценка на Universal от 33 милиарда евро се базира на придобиването на 10% от капитала ѝ от инвестиционния фонд Pershing Square Holdings, който е собственост на милиардера Уилям Акман.

Китайската Tencent Holdings пък държи 20% от акциите, след като миналата година удвои дела си в сделка, която оцени музикалната компания на 30 милиарда евро.

Медийният конгломерат Vivendi, който се управлява от френския милиардер Винсент Болор и държи 70% от капитала на Universal, обяви, че борсата в Амстердам ще обяви ценовия диапазон на акциите след края на търговската сесия на 20 септември.

Universal очаква двуцифрен ръст на приходите и печалбата за 2021 г. на фона на ръста в портеблението на стрийминг услуги.