Милиардерът Рей Далио вярва в една стара поговорка, която гласи: “Когато ученикът е готов, учителят ще се появи.”

Това може би обяснява как Далио, титан в сферата на хенджфондовете с лично състояние оценявано от Forbes на над 20 млрд. долара, става ментор на предприемача и музикален магнат Шон “Диди” Коумс.

Двамата се срещат по време на фотосесия за сп. Forbes през 2017 г. и тогава Коумс заговаря Далио и започва да му задава въпроси, разказва милиардерът пред CNBC.

“Наистина не знаех кой е той,” казва Далио.

Тяхната среща обаче прераства в едни трайни отношения, или както Далио написа в Twitter през 2019 г. менторство, което има за цел да помогне на Коумс “да изведе страхотните си успехи до ново ниво.”

12 цитата от легендарния инвеститор Рей ДалиоХеджфонд мениджърът е известна фигура в света на финансите, но е също толкова популярен и със своите възгледи за живота, инвестициите и много други неща

Човек обаче не е необходимо да е известен като Диди, за да се сдобие със страхотен ментор, казва Далио. Вместо това, някои черти на личността са от ключово значение за установяването на силна менторска връзка, казва той.

“Първото нещо, с което се започва е смирението,” казва Далио. За него това означава да се обърнеш към потенциалния ментор и да кажеш нещо от рода на: “Притеснявам се, че не знам какъв е следващия най-добър ход и наистина искам да се уча.”

Що се отнася до намирането на хора, които могат да ви помогнат да израствате, вие може би вече ги познавате, казва Далио. Помислете за хората в живота ви, на които се възхищавате и които вече ви познават и ги е грижа за вас.

Също така, не е необходимо да определяте един човек като свой “официален” ментор. Далио по-скоро съветва намирането на различни хора, които могат да помогнат с отговарянето на въпроси или даването на съвети в различни сфери от живота ви. Единственото условие е да сте отворени за техните идеи и предложения.

Защо тяхното нетрадиционно партньорство е успешно

В една от менторските сесии Коумс казва на Далио, че иска лидерски съвети, защото неговия екип не отговаря на “много високото” му ниво на стремеж към съвършенство.

В отговор на това Далио припомня на Коумс, че той е “капитан на този отбор” и че “каквото и да поиска в живота, трябва да си зададе въпроса, ‘Кой е способен да ми го предостави?’”

Далио казва, че също така е разговарял с Коумс относно своята концепция за “радикална откритост,” която представлява способността да се анализират различни гледни точки без човек да позволява на егото си, на слепи петна или на различни слабости да пречат.

“Той е един от най-успелите хора в света и аз очаквам с нетърпение да продължа да се уча от него още много години,” казва Коумс.

На пръв поглед Коумс може би не изглежда като някой, който има нужда от ментор. Той успява да превърне музикалния си талант и предприемачески нюх в състояние на стойност 740 млн. долара, според Forbes. Сред неговите бизнес начинания са звукозаписната компания Bad Boy Records, марката бутилирана вода AQUAhydrate, компанията за дрехи Sean John и алкохолната компания Combs Wine & Spirits.

72-годшният Далио обаче казва, че с радост се е съгласил да бъде ментор на 51-годишния Коумс, особено след като научил как рапърът е постигнал първите си успехи.

Коумс е роден в Харлем, Ню Йорк и е отгледан от майка си, след като баща му е убит през 1974 г. “Баща ми бе наркопласьор,” казва Коумс през 2013 г. пред Revolt, телевизионна мрежа, която основава. “Така че научих рано в живота си, че от това има само два възможни изхода.”

Коумс казва, че избрал образованието вместо да последва пътя на своя баща.

″Той е истински герой и иска да бъде модел за подражание и да помага на други,” казва Далио.

Самият Далио се отказа от поста главен изпълнителен директор на хенджфонда Bridgewater Associates, който основава в апартамента си в Ню Йорк през 1975 г. От тогава Далио прекарва по-голяма част от времето си в изграждането на Principles, компанията за софтуер за управление на хора, която твърди, че има за цел да сподели неговите познания с по-младите поколения.

Най-важното е, че “Ако сте възприемчиви и гледате и слушате, подходящите ментори ще се появят”, казва милиардерът.