Най-добрият съвет, който Уорън Бъфет би дал на младите хора, който искат да инвестират, е да изучат счетоводството. Нещо повече, той предупреждава инвеститорите да не се взират прекалено много върху графиките, а вместо това да се фокусират върху покупката на добър бизнес.

„Трябва да разбирате счетоводството. Задължително е. Това трябва да е като чужд език за вас, казва Бъфет в интервю на Yahoo Finance.

89-годишният милиардер и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, чието детство преминава в разнасянето на вестници и продажбата на дъвки и Coca Cola от врата на врата, са имали една единствена цел – покупката на първите му акции още на 11 години. Тези времена ми показаха основите на счетоводството, казва Бъфет.

„Трябва да знаете какво четете. Някои се учат по-лесно от други, но аз го направих самостоятелно. След това посещавах и различни курсове, но основите научих сам“, допълва той.

Бъфет: Жени, алкохол и ливъридж са трите неща, водещи към фалитЛегендарният Уорън Бъфет вярва, че инвеститорите трябва да избягват купуването на акции с пари назаем

Бъфет е на мнение, че инвеститорите трябва да мислят, че купуват част от бизнес, когато инвестират в някоя компания, а не просто да гледат графики, нива на съпротива и подкрепа, 200-дневни средни величини, пут и кол опции и др.

По този начин Бъфет показва отношението си към техническия анализ, който показва как цените на акциите ще се движат в бъдеще, на фона на предходните периоди от време.

„Вие просто купувате бизнес. Ако купувате интелигентно, тогава ще спечелите пари. Купувайте обаче такива бизнеси, който независимо от това дали работи борсата в следващите пет години, ще сте щастливи да притежавате.

Легендарен инвеститор: „Кешът е боклук“Рей Далио смята, че инвеститорите би трябвао да купуват акции. В същото време компанията на Уорън Бъфет държи 128 млрд. долара кеш

Примерът, който Бъфет дава, е Coca Cola. Това е компанията, която той притежава от повече от три десетилетия, като през това време неизменно верен на продуктите ѝ. Самия Бъфет често казва, че пие доста Coca Cola с вкус на череша.

Още през 1988 г. Бъфет казва в годишното си писмо до акционерите на Berkshire, че възнамерява да държи акциите на компанията доста дълго време.

„Ние сме просто пълната противоположност на тези, които бързат да продават и прибират печалбата си, когато компанията се представя добре, но също така продължават да държат книжата на компаниите, които разочароват инвеститорите с резултатите си, казва още Бъфет.