Взимате лъжицата, отваряте буркана и я потапяте в мека кадифена паста.

Вкусвате от наситения ядков крем и притваряте очи, докато се топи в устата ви.

Фъстъчено масло. Оставете на вашето небце да разпознае познатия вкус на фъстъци, еволюирал с меката и кремообразна текстура. Но дали е полезно фъстъченото масло за вас? Дали в действителност е толкова хранително и здравословно?

Ето отговорите!

Фъстъците са естествен източник на протеини – с най-много сред ядките. Те са богати и на мазнини, но от добрия вид – ненаситени.

В две супени лъжици, или приблизително 32 грама, фъстъчено масло се съдържат около 188 калории и 0% холестерол, както и 8 грама въглехидрати. Освен това, в него ще намерите фитостероли, ресвератрол, магнезий, мед, фосфор и дори фибри. Фъстъците не само създават усещане за ситост, но и помагат за здравето на сърцето.

Защо трябва да ядете фъстъчено масло?

Фъстъченото масло се смята като подходящо за кето диета и при хора, които искат да контролират теглото си.

Освен това то върви добре с толкова много съставки. Може да се намаже върху хляб или палачинки или да се комбинира с пръчици целина, ябълки, банани, бекон, бейгъл и бисквити. Можете също така да го смесите в тестото си за бисквитки, да го разтопите върху пуканките, да го смесите в соса за азиатски рецепти или да сложете лъжица в овесената си каша, в смути.

По същество това е универсална съставка, която намира място както в сладки, така и в солени ястия.

Кога трябва да избягвате фъстъчено масло?

Колкото и здравословно да е фъстъченото масло, има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Алергии: Хората, които са алергични към фъстъци или ядки като цяло, не трябва да консумират фъстъчено масло.

Консерванти и добавки: Купените в магазина видове могат да съдържат консерванти и други съставки като масла. Най -добре е да прочетете етикетите или да си направите сами.

Може да доведе до покачване на теглото: Колкото и да е вкусно, важно е да не прекалявате. Фъстъченото масло може да има допълнително добавена захар, която не е добра за теглото и здравето ви.