Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на на заведенията и туристическия бранш , се проведе в редица градове в страната.

Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на "зелените" Covid сертификати е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В София демонстрацията започна в 15 часа на Орлов мост, като протестиращите блокираха ключовото кръстовище за кратко, скандирайки "Оставка!".

Протестиращите застанаха като плътна стена на кръстовището на "Орлов мост" за около 20 минути, но пропуснаха през него да премине линейка. След това се отправиха по жълтите павета" на бул."Цар Освободител", който отвежда до парламента, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването. Протестното шествие завърши пред здравното министерство, информира БНР.

Недоволството си протестиращите изразиха със свирки, вувузели и скандирания, носеха националния трибагреник и плакати.

Подобен протест се провежда днес в 28 града в страната, каза Атанас Димитров - заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, като отново посочи, че след въвеждането на Covid сертификатът за достъп спадът в оборотите е 70-80 процента, заведенията са празни, а персоналът им е в паника и не знае какво да прави.

Държим на здравния сертификат и знаем, че това е пътят към нормалността и към сигурността, каза още Атанас Димитров. Той добави, че недоволството е към начина, по който мерките са въведени от днес за утре, без адаптационен период. Не е възприето и предложението "зеленият сертификат" да бъде приложен към всички обществени места на закрито, включително и за държавните учреждения.

Протестиращите настояха да се признават тестовете за наличие на антитела за прекаран вирус, което се прилага в Австрия. Натискът от мерките за бизнеса е придружен и от натиск заради цените на тока. Според Атанас Димитров трябва да има контрол въпреки пазарните механизми и компенсации до постигане на 70 процента ваксинационно покритие.

Ако се продължава по този начин, бизнесът ще фалира, предупреди той. Ето какво казаха протестиращите:

„Откакто въведоха новите мерки, работата намаля драстично, клиентите все по-малко идват, оборотите паднаха под 50 процента надолу. Посещаемостта на заведенията, понеже ние работим в мол, е много по-малка. Ние гледаме семейства, изплащаме кредити“;

„Ние сме на проценти, работим, нямаме оборот, съответно нямаме доход, намаляваме персонал и работим на магия“;

„Нашето искане е ако ще затварят бизнесите, да помислят за хората“;

„Тук сме, поддържаме мерките, но искаме всички солидарно да се ваксинират и да си изкарат сертификати, за да бъдем на равни начала“.

Във Варна протестът също блокира ключови кръстовища.

В Кюстендил над 200 ресторантьори, хотелиери, собственици на обекти, работещи в бранша се включиха днешния първи за града протест срещу задължителните Covid сертификати. Те настояха за справедливост спрямо бизнеса и тяхната дейност, отмяна на някои от въведените забрани и ограничения. Шествието, огласяно от тъпани и тромби, мина по централния булевард "България".